Studentica Fakulteta zdravstvenih studija UNSA
Mobilnost: Univerzitet u Jaenu

Ja sam Emina Mujanić i trenutno sam student 4. godine Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu, studijskog programa laboratorijske tehnologije. Iskustvo koje sam stekla u okviru Erasmus+ programa je nešto najljepše što sam doživjela u životu. Zimski semestar 2017/2018. godine, koji sam provela na razmjeni studenata na Univerzitetu u Jaenu u Španiji je iskustvo koje je obogatilo sve segmente mog života kao studenta Univerziteta u Sarajevu. Tokom 5 mjeseci provedenih u sunčanoj Španiji u okviru Erasmus programa naučila sam mnoge stvari koje su promijenile moj pogled na svijet. Doživljavam svoj prvi let avionom, te spoznajem kako Erasmus studenti imaju mnoštvo popusta na letove sa nekim niskobudžetnim aviokompanijama, što sam naravno kasnije iskoristila kako bih „osvojila Evropu“ i posjetila neke od najljepših turističkih atrakcija koje sam oduvjek imala želu da posjetim. Prva osoba koju sam  upoznala u Jaenu je moj „buddy“ odnosno osoba koju vam dodjeljuje fakultet da biste se lakše snašli u novim okolnostima. Prvi zajednički koraci su bili upoznavanje sa studentskom službom, gdje sam osjetila pravi osjećaj dobrodošlice. Na studentskoj službi, ali i na cijelom fakultetu, uposlenici su veoma ljubazni, te na sve moguće načine pokušavaju pomoći, tako da apsolutno nemate osjećaj da ste stranac. Svi su veoma fleksibilni i u svakom trenutku dostupni internacionalnim studentima.
Boraveći na Univerzitetu, tokom jedne izložbe u gradu, pročitala sam da je Univerzitet u Jaenu jedan od 50 najboljih univerziteta za mlade u svijetu, s čim se lično u potpunosti slažem, uzimajući u obzir da na Univerzitet dolaze predavači iz cijelog svijeta, te da imaju savršeno opremljene prostorije za laboratorijske vježbe, što je za mene bilo izuzetno važno. Uvijek imaju organizovane vannastavne aktivnosti za studente i vrhunsku biblioteku koju studenti koriste bez ograničenja i to besplatno. Većina ispita i literature je na engleskom jeziku, tako da na taj način imate priliku da poboljšate i usavršite znanje engleskog jezika, što je danas veoma važno. Još jedna od pozitivnih strana boravka na ovom Univerzitetu je što većina ljudi u Andaluziji ne govori engleski jezik, te ste primorani da naučite španski, što znači da se kući vraćate bogatiji za znanje još jednog jezika.
Na Univerzitetu u Jaenu je tokom ovog semestra bilo preko 700 internacionalnih studenata iz cijelog svijeta, tako da ovaj program nije samo razmjena studenata nego i razmjena kulture, tradicije, jezika, hrane, historije, znanja, iskustva i mnogih drugih stvari koje čovjeku pomažu da se izgradi kao ličnost. Svi Erasmus studenti se vrlo brzo povežu i postaju jedna velika Erasmus porodica koja odlično funkcioniše bez obzira na sve kulturološke razlike. Organizovali smo brojne aktivnosti, zabave, druženja, poznati španski botellon (okupljanje pred izlazak), internacionalne večere gdje svako predstavi nešto tradicionalno iz svoje kuhinje. Najimpresivniji utisak na mene su svakako ostavljala druženja kada se u jednoj prostoriji nađe 20 i više studenata iz različitih zemalja, sa različitih kontinenata i naprave mješavinu jezika, kulture, tradicije, temperamenta i varijacija u boji kože. To je zaista nešto neprocjenjivo i ne može se opisati, jednostavno se mora doživjeti. U okviru druženja često smo pripremali inrenacionalne večere gdje sam imala priliku da probam mate iz Argentine, quesadillase iz Meksika, pastu iz Italije, rižu iz Koreje, kukuruz sa začinima iz Brazila, tradicionalnu paellu iz Španije, piletinu sa Tajvana i sl. Moram naglasiti da sam oduševljena temperamenton koji Španci imaju. Uvijek dobro raspoloženi, nasmijani, gostoprimljivi, ljubazni, puni energije i uvijek spremni za provod.
Najtužniji dio Erasmusa je svakako rastanak sa prijateljima, ali je važno da u doba današnjeg tehnološkog razvoja možemo ostati u kontaktu. Imam osjećaj da, ako se nakon ove razmjene zaputim u bilo koju zemlju imam nekoga da me dočeka, što je jedno veliko bogatstvo. Kako proširite krug prijatelja proširite i vidike, gledate stvari sa druge tačke gledišta, te više ništa nije isto jer promjenite svoj način razmišljanja i vlastite prioritete. Imam običaj da kažem da jedna osoba ode na Erasmus, a vrati se potpuno druga. U koferu na povratku kući ne donesete samo odjeću i poklone koje ste tamo kupili, već nosite iskustvo, znanje, nove jezike, poznanstva, snalažljivost, avanture koje ste proživjeli, jednostavno nosite novi pogled na sve.
Erasmus ne samo da je ispunio sva moja očekivanja, nego je mnogo više od toga i hvala svima koji su nam omogućili da budemo dio ovog programa.
Jako sam ponosna na to što sam uspjela da izađem iz svoje zone komfora i upustim se u nešto ovako fantastično i smastram da bi svaki student trebao da okusi čari ovakve razmjene.
Dragi studenti Univerziteta u Sarajevu iskoristite ove prilike i aplicirajte na mogućnosti koje nude programi razmjene, jer nismo vječno studenti koji imaju ovakve prilike u životu. Svim studentima garantujem da se neće pokajati i da će uvijek poželjeti ponovo da se vrate.
JEDNOM ERASMUS, UVIJEK ERASMUS!