Studentica fakulteta sporta i tjelesnog odgoja UNSA
Mobilnost:
– Masaryk Univerzitet u Brnu (Češka Republika)
– Univerzitet u Grazu (Austrija)

Na polovini ovog divnog iskustva dok ovo pišem. Još malo manje od 2,5 mjeseca do kraja ovog nezaboravnog putovanja. Nakon što sam primljena na dva Evropska Univerziteta – Brno u Češkoj Republici i Graz u Austriji, odabrala sam Graz kao primarnu destinaciju. Nisam imala uvid u ono što me čeka tamo, osim pozitivnih kritika na sve strane. Studenti, profesori, stručni saradnici koji su posjetili Graz su imali jako pozitivna iskustva prilikom posjeta ovom, kako su ga nazivali, divnom studenstkom gradu. «Imat ćeš priliku da mnogo naučiš i da voziš biciklo svaki dan!» Mislila sam da od toga bolje ne može.

Moji prvi susreti sa službenicama za međunarodnu saradnju su ostavili na mene odličan utisak i odmah na početku sam se osjećala dobrodošlom i prihvaćenom. Otvoreni za sva pitanja i pomoć, uvijek nasmijani i raspoloženi za razgovor. Kao i većina Austrijanaca ovdje u Grazu. Tako je moja avantura započela. Nakon malo manje od mjesec dana intenzivnog učenja jezika, bila sam veoma uzbuđena što ću se upoznati sa nastavnim kadrom na Fakultetu za Sport pri Karl-Franzens Univerzitetu. Moje avanture tek počinju!

Pokušala sam izabrati predmete koji će mi dati bolji uvid u kvalitetu obrazovanja kakvu pruža ova zemlja. Birala sam stručne predmete, tzv. seminare koji zahtijevaju aktivno učešće studenta pri izradi određenih seminara, prezentacija, mjerenja i testiranja u školama i pisanja naučnih radova. Izabrala sam i predemete koje Fakultet sporta i tjelesnog odgoja ne nudi, kako bih dobila uvid u nove tokove obrazovanja. Profesori su me prihvatili jako dobro, upućujući riječi dobrodošlice sa napomenom kako je uvijek moguće ostvariti online komunikaciju, ukoliko mi je potrebna informacija ili pomoć. Iako Univerzitet ima veoma dobru komunikacijsku mrežu preko koje ostvaruje jako uspješan kontakt sa studentima, za mene je prevashodno bitno biti u mogućnosti obratiti se nastavniku direktno u slučaju potrebe.

Spremni da pomognu pri prevođenju ukoliko je potrebno, profesori su svojim nesebičnim pristupom meni, kao internacionalnom studentu uspjeli približiti kako zapravo obrazovanje visoko-razvijenih zemalja izgleda. Tako sam, znajući da će mi to koristiti birala predmete veoma cijenjenih profesora od kojih su neki i na njemačkom jeziku, i uspijevala se snaći, s obzirom na moje dugogodišnje učenje njemačkog jezika u srednjoj školi. Nakon predavanja sam uvijek dobivala upite o tome da li sam sve razumjela, i ima li potrebe pojasniti nešto. Ubrzo sam shvatila da nisam pogriješila i osjećala sam se veoma sigurno, znajući da se uvijek mogu obratiti nastavniku putem e-maila.

Uzajamno poštovanje, harmonija, komunikacija, sklad i poštivanje pravila! U Grazu se pravila poštuju i bez da se mora naglašavati. Studenti se međusobno poštuju i pomažu jedni drugima ukoliko je potrebno. Nisam još uvijek doživjela neugodnu situaciju, čak naprotiv! I sa mojim – ne tako dobrim izgovorom njemačkog jezika, nisu ustuknuli da mi pomognu kada sam se obratila za pomoć. Više puta. Ukoliko je bilo potrebno odabrati termin za prezentiranje ili pokazni trening, ja bih dobila prednost kao internacionalni student.

Po mom dolasku u Graz u frebruaru, vrijeme je još uvijek bilo tmurno i kišovito. Svejedno, uživala sam u gradskim šetnjama istražujući tako ovaj dražesni grad na, činilo mi se, najbolji mogući način. Nije teško izgubiti pojam o vremenu ovdje u Grazu, budući da su šumice za šetnju nadomak ruke i za ljubitelje prirode je to pravi raj. U centru grada, osim ogromnih zelenih površina i parkova može se uživati u neočekivano mirnim šumskim predjelima, posebno uređenim za rekreaciju i sport. Svaka od njih pruža svojevrstan mir. Naizgled malene, a u stvarnosti nude mnogo različitih ruta. Kada bih se ponovo vratila u bilo koju od njih, nikada ne bih završila svoju šetnju istom putanjom.

Jedna stvar me se posebno dojmila. Univerzitetski sportski institut i organizacija sportskih kurseva za studente po pristupačnim cijenama. Studenti, dakle imaju priliku učestvovati u skoro 700 sportsko-rekreativnim aktivnostima uz nadzor sportskih radinka i trenera iz raznovrsnih sportskih grana. Od yoge i meditacije, fitnessa, aerobika i funkcionalnih treninga do paraglajdinga, ronjenja, sankanja na vodi i surfinga na vjetru, po veoma povoljnim semestralnim cijenama.