Uzimajući u obzir stanje pandemije u kojem se Bosna i Hercegovina, region, Evropa, ali i svijet posljednih mjeseci nalaze zbog širenja korona virusa (Covid19) Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je pristupila implementaciji kriznog menadžementa kada je u pitanju koordiniranje Erasmus+ programa, odnosno međunarodnih odlaznih i dolaznih mobilnosti napih studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja.

Još u martu 2020. godine donesena je Odluka o suspenziji svih dolaznih i odlaznih mobilnosti u okviru svih postojećih domaćih i međunarodnih programa mobilnosti tokom zimskog semestra 2020/2021. godine, uzimajući u obzir stanje sa korona virusom širom Evrope i svijeta, broj zaraženih, uslove putovanja, zatvaranje granica te nemogućnost uspostavljanja uslova za nesmetanu mobilnost. Mobilnost u ljetnom semestru 2019/2020. je prekinuta za one koji još nisu napustili našu zemlju, odnosno nastavljena za one koje su se nalazili već u inostranstvu uz svakodnevnu komunikaicju i podršku od strane naše službe, Univerziteta u Sarajevu, te vladinih institucija. Mobilnost u zimskom semestru 2020/2021. godine je dobila “zeleno svijetlo” u onim iznimnim slučajevima gdje su studenti dobili mogućnost da produže svoj boravak na istom univerzitetu (dakle, iz ljetnog u zimski semestar bez povratka kući i u skladu sa pravilima programa mobilnosti).

Univerzitet u Sarajevu je u komunikaciji sa ostalim partnerskim visokoobrazovnim institucijama u Evropi odlučio da otvori određene konkurse za mobilnost u ljetnom semestru 2020/2021. godine. Dakle, radi se o fizičkoj mobilnosti koja podrazumijeva boravak na partnerskim institucijama širom Evrope u skladu sa pravilima ponašanja zbog korona virusa. Konkursi će biti raspisani u toku zimskog semestra na ovoj i oficijelnog web stranici Univerziteta u Sarajevu, kao i na društvenim mrežama, a gdje će se studenti, nastavno i nenastavno osoblje Univerziteta u Sarajevu moći prijaviti do određenog datuma.

S obzirom da nije moguće odrediti buduće stanje pandemije korona virusa u Bosni i Hercegovini i u svijetu, kao ni mogućnost njegovog potencijalnog ponovnog širenja, ukoliko se utvrdi da ne postoje uslovi za nesmetano obavljanje mobilnosti na partnerskoj instituciji, rezultati konkursa će biti poništeni, odnosno mobilnosti stopirane u cilje zaštite zdravstvenog stanja naših studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja. Potrebno je voditi računa da se troškovi oko vize, putovanja, smještaja i ostali popratni troškovi ne poduzimaju prije savjetovanja sa našom službom.