Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je i ove godine organizirala „Sajam stipendija“ i to osmi po redu. „Sajam“, koji je održan u četvrtak 19. oktobra 2017. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, otvorio je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, te uz riječi dobrodošlice prisutnima istakao da, ako pogledamo organiziranje sajmova u regiji, vidimo da iza njihove uspješnosti stoji podrška države odnosno državnih struktura. „U našoj zemlji potreba za sajmom stipendija potekla je od akademske zajednice, tako da se po osmi put Univerzitet u Sarajevu pojavljuje kao inicijator ideje i njen izvedbeni organizator“, naglasio je rektor Škrijelj.

Podsjetivši da je Univerzitet u Sarajevu 1965. godine potpisao prvi sporazum o međunarodnoj saradnji sa uglednim Univerzitetom „Ernst Moritz Arndt“ u Greifswaldu iz Njemačke, rektor Škrijelj je istakao da se Univerzitet u Sarajevu nalazi u ravnopravnom položaju sa stranim partnerima.
„Danas je s nama 4o izlagača iz 17 zemalja među kojima su predstavnici 14 univerziteta iz inostranstva, što govori o značaju internacionalizacije u kojoj je Univerzitet u Sarajevu veoma aktivan, te podizanju svijesti o promociji akademske i administrativne mobilnosti, pri čemu je ovaj sajam upravo postao i brend našeg univerziteta“, naveo je rektor Škrijelj.

Prepoznajući važnost mobilnosti studenata, nastavnika i saradnika kroz partnerske univerzitete u Evropi ali i šire, Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je uspješan organizator sajma stipendija – jedinstvene manifestacije ove vrste u Bosni i Hercegovini čiji je cilj da okupi sve institucije koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije ili dodjeljuju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inostranstvu, te da im se omogući da predstave svoje programe stipendiranja i finansijske podrške i daju priliku bh. studentima da sve informacije o mogućnostima studiranja u inostranstvu dobiju na jednom mjestu.

Pored standardnih aktivnosti „Sajma“, ove godine su održani i info dani Erasmus+ partnera Univerziteta u Sarajevu, koji su tokom održanih prezentacija predstavili svoje institucije, studijske programe i ponude stipendija.

„Osmi sajam stipendija“ organizirala je Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Medijski partner „Sajma“ je udruženje „Spajalica“ – kreator web portala Stipendije.ba.

Izlagači na Osmom sajmu stipendija (abecednim redom):

 1. AHK BiH – Predstavništvo njemačke privrede u BiH
 2. AIESEC u Bosni i Hercegovini
 3. Ambasada Indije
 4. Ambasada Japana u BiH
 5. Ambasada SAD u BiH
 6. Ambasada Turske
 7. Campus France BiH / Francuski institut u BiH
 8. Centralno-evropski Univerzitet, Mađarska
 9. DAAD Bosna i Hercegovina
 10. EducationUSA Sarajevo
 11. Erasmus Student Network
 12. Hocu.ba
 13. Humanost u akciji
 14. IAESTE LC Sarajevo
 15. Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS)
 16. Internacionalni Univerzitet u Sarajevu
 17. International Committee of Red Cross
 18. Konfucijev institut Univerziteta u Sarajevu
 19. Masaryk Univerzitet u Brnu, Češka Republika
 20. Ministarstvo civilnih poslova – CEEPUS
 21. OeAD / Study in Austria
 22. Politehnički institut u Santaremu, Portugal
 23. Politehnički univerzitet “Marche” u Ankoni, Italija
 24. Politehnički institut Viana do Castelo, Portugal
 25. ProCredit Bank dd
 26. Sarajevska škola za nauku i tehnologiju
 27. Stipendije.ba
 28. Study in Hungary / Tempus Public Foundation
 29. Sveučilište u Splitu, Hrvatska
 30. Trans2Work – Univerzitet u Sarajevu
 31. Travel Centar Doo Sarajevo
 32. Univerzitet Beira Interior, Portugal
 33. Univerzitet Nova Lisboa, Portugal
 34. Univerzitet Pariz 8, Francuska
 35. Univerzitet u Bolonji, Italija
 36. Univerzitet u Jaenu, Španija
 37. Univerzitet u Mariboru, Slovenija
 38. Univerzitet u Primorskoj, Slovenija
 39. Univerzitet u Sarajevu, Erasmus+
 40. Univerzitet u Szegedinu, Mađarska
 41. Zagrebačka škola ekonomije i management, Hrvatska