Sedmica obuke za osoblje

Sedmica obuke za osoblje (popularnije Staff week) je petodnevni događaj kojeg organizuje visokoobrazovna institucija (najčešće uredi za međunarodnu saradnju) a koji uključuje seminare, radionice, prezentacije te aktivno učešće domaćih eksperata ali i međunarodnih partnera. Pored toga, osmišljen program s fokusom na procese internacionalizacije univerziteta uključuje društvene i kulturne aktivnosti te degustacije domaćih kulinarskih proizvoda.

Ovo je prilika za predstavljanje i umrežavanje partnera, nastavnog osoblja, studenata i službenika ureda za međunarodnu saradnju.

Služba za međunarodnu saradnju je u ovu aktivnost ušla od 2017. godine kao “pilot aktivnost” u sklopu Erasmus+ projekta za izgradnju kapaciteta Jačanja internacionalizacije na bh. visokoobrazovnim institucijama (Strengheting Internationalisation in BH higher Education – STINT). Naš cilj je međusobno upoznavanje i uvezivanje osoblja koje aktivno učestvuje u implementaciji dolazne i odlazne mobilnosti, te međunarodnih projekata kroz održavanje zajedničkih sesija gdje se prezentiraju prednosti i nedostaci i pokušavaju riješiti eventualni problemi.

Prvi staff week

Prva sedmica obuke osoblja održana je u oktobru 2017. godine gdje smo uključili nekoliko evropskih partnera u aktivnosti naše Službe (Sajam stipendija, orijentacijski program za strane studente, posjeta ostalim partnerima u BiH). Sedmica je rezultat angažmana UNSA u projektu STINT gdje smo trebali definisati i implementirati 4 pilot aktivnosti (među kojima je i staff week). Nakon implementacije pilot aktivnosti, zaključili smo da Služba može odgovoriti potrebama internacionalizacije i nastaviti aktivnije sa organizacijom ove aktivnosti.

Drugi staff week

Sedmica obuke je namijenjena odgovornim osobama za implementaciju međunarodne saradnje na visokoobrazovnoj instituciji. Tema Druge sedmice obuke je bila „Most internacionalizacije između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana“

Više informacija dostupno je na: https://www.unsa.ba/novosti/druga-medunarodna-sedmica-obuke-osoblja-iz-oblasti-internacionalizacije

Treći staff week

Od 14. do 18. oktobra 2019. godine održana je Treća sedmica obuke osoblja (3rd International Staff Training Week) koji je bio fokusiran na procese internacionalizacije univerziteta. Ovo je prilika za predstavljanje i umrežavanje partnera, akademika, studenata i službenika ureda za međunarodnu saradnju.

Više informacija dostupno je na: https://www.unsa.ba/novosti/na-univerzitetu-u-sarajevu-odrzava-se-treca-medunarodna-sedmica-treninga-osoblja-3istw

Četvrti staff week (Erasmus+ ZOOM week)

Zbog pandemije COVID19 održavanje 4. sedmice obuke nije mogla biti provedena kako je planirano u oktobru 2020. godine zajedno sa Sajmom stipendija. Kako bi odgovorila na potrebe internacionaliozacije i u pandemiji, Služba je organizovala online staff week kreiravši online projekat eraZOOMus na kojem su pozvani evropski partneri da predstave svoje institucije našim studentima i osoblju, te razgovara o procesima mobilnosti i uticaju pandemije. Četvrta sedmica obuke osoblja (4th Staff Week) ili „Erasmus+ Zoom sedmica“ organizovana je u cilju obilježavanja Dana Erasmusa (od 11. do 17. oktobra 2020. godine – https://www.erasmusdays.eu/).

Više informacija o ovom događaju dostupno je na: