Ovaj Vodič kroz program predstavlja alat za svakoga tko se želi detaljno upoznati s programom Erasmus+. Ovaj je dokument uglavnom upućen onima koji žele biti:

  • organizacije učesnici: odnosno one organizacije, ustanove, tijela koja organiziraju aktivnosti koje se podupiru u okviru Programa;
  • učesnici: odnosno one osobe (studenti, praktikanti, naučnici, učenici, odrasli polaznici, mladi ljudi, volonteri ili profesori, učitelji, voditelji osposobljavanja, osobe koje rade s mladima, stručnjaci u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta itd.) koje učestvuju u aktivnostima koje organiziraju organizacije učesnici.

Svake godine organizacije iz cijele Europe predaju na hiljade projekata kako bi dobile financijsku podršku iz programa Erasmus+; zato je Komisija uspostavila transparentni proces ocjenjivanja čiji je cilj osigurati bespovratna sredstva za najbolje projekte:

  • za većinu su aktivnosti sva pravila i uslovi za dobijanje bespovratnih sredstava iz Programa navedeni u ovom Vodiču kroz program;
  • za neke su druge aktivnosti, koje se spominju samo u ovom Vodiču kroz program, pravila i uslovi za dobivanje bespovratnih sredstava opisani u posebnim pozivima za podnošenje prijedloga koje objavljuje Evropska komisija ili se objavljuju u njezino ime.

Kada se planiraju prijaviti, potencijalne organizacije učesnici mogu dobiti nadahnuće i informacije iz drugih referentnih dokumenata, a neki od tih dokumenata navedeni su u Prilogu IV. ovom Vodiču.

Vodič kroz Erasmus+ program za 2020-tu godinu možete preuzeti na linku: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/documents/erasmus-programme-guide-2020_en?fbclid=IwAR2D1nv83VFVc8FPQMf_GAoWzPXltVfczxZS6ltx8Oje8fEXU2PLOXO46nc