MOBILNOST

Međunarodna mobilnost podrazumijeva boravak studenata, nastavno/naučnog ili nenastavnog osoblja na inostranoj instituciji u svrhu obrazovnog i profesionalnog usavršavanja. Iako međunarodne mobilnosti mogu biti finansirane iz vlastitog budžeta ili kroz različite vrste programa, projekata i fondova, ovdje ćemo se posvetiti najpopularnijem programu za međunarodnu razmjenu – ERASMUS+.

Erasmus program – sve što trebate znati o međunarodnoj razmjeni u inostranstvu

Da li biste voleli da provedete neko vreme u inostranstvu tokom studija (studenti)? Da li biste voljeli da radite na svom profesionalnom usavršavanju (nastavno/naučno i nenastavno osoblje)? Naučite novi jezik ili jednostavno poboljšate svoje jezičke vještine? Upoznate nove kulture, otputujte neko vrijeme i izađite iz svoje zone udobnosti? Onda je Erasmus + program baš za vas!

ŠTA JE ERASMUS? I ŠTA PODRŽAVA ERASMUS PLUS?

Erasmus + je program EU za promociju obrazovanja, mladih i sporta u Evropi. To je najveći program stipendiranja na svijetu! Evropska unija je postavila za cilj razvijanje dobre saradnje između zemalja koja promoviše mobilnost u obrazovnom polju i nudi studentima mnoge mogućnosti da steknu dragocjeno obrazovno iskustvo van mjesta studiranja, dok osoblju iz akademske zajednice nudi mogućnost profesionalnog usavršavanja i sticanja međunarodnog iskustva na partnerskim institucijama. Promoviše se i kulturna razmjena između studenata i osoblja svih nacija.

KOME JE NAMIJENJEN ERASMUS PROGRAM?

STUDENT: Svaki student ima priliku da ode u inostranstvo na 12 meseci tokom dodiplomskog (bachelor) studija i 12 meseci tokom postdiplomskog (master) studija, kao i narednih 12 meseci tokom doktorskih studija, za Erasmus+ boravak u inostranstvu. Međutim, ne morate da radite ovih 12 mjeseci odjednom, možete kombinirati po 1 semestar na različitim institucijama, na primjer. Za Erasmus boravak morate biti upisani student na nekom evropskom univerzitetu. Drugi uslov je da ste već završili oko 20-30 ECTS na svom matičnom univerzitetu do trenutka prijave. U zavisnosti od zemlje koju odaberete, može biti potreban i dokaz o poznavanju jezika.

OSOBLJE: svako zaposleno osoblje ima priliku da ode u inostranstvu na kraći period (najčešće pet do deset radnih dana) u toku jedne akademske godine u svrhu organizovanja i održavanja predavanja (nastavno/naučno osoblje) odnosno profesionalnog usavršavanja i obuke (nenastavno osoblje). Za Erasmus boravak morate biti u radnom odnosu na matičnom univerzitetu.

Detaljnije o uslovima prijave za studente, nastavno/naučno i nenastavno osoblje Univerziteta u Sarajevu je dato na: https://international.unsa.ba/ko-se-moze-prijaviti-na-mobilnost/.

KAKO RADI ERASMUS PROGRAM I ŠTA SE ERASMUS PLAĆA?

Studenti i osoblje kojima je odobrena mobilnost kroz Erasmus + program će dobiti grant za mobilnost od institucije na koju idu, u iznosu koji ovisi o zemlji odredišta. Predmeti završeni u inostranstvu mogu se uračunati u diplomu, ali obavezno prethodno kontaktirajte svoje odgovorne prodekane kako biste izbjegli nesporazume!

Detaljnije o Erasmus+ stipendiji možete pročitati na https://international.unsa.ba/sta-ukljucuje-erasmus-stipendija/.

NAPRAVITE RAZLIKU MEĐU PROGRAMIMA:

Erasmus+ vam omogućava da provedete dijelove studija (studenti) odnosno rada (osoblje) u inostranstvu na univerzitetu u zemljama učesnicama. Uspjesi studiranja u inostranstvu će se uračunati u vaše redovne studije ako odgovaraju vašem studijskom planu!

Erasmus praksa daje priliku studentima da završe jedno ili više finansiranih stažiranja u zemljama učesnicama. Detaljnije o praksama je objašnjeno na https://international.unsa.ba/studenti-praksa/.

Erasmus Mundus je Erasmus magistarski program koji vam, kao studentu master studija, nudi mogućnost da dobijete sredstva za boravak u inostranstvu vezan za cijeli studij. Detaljnije o ovom programu možete naći na: https://www.eacea.ec.europa.eu/scholarships/emjmd-catalogue_en.

Inače, boravak u inostranstvu ne samo da izgleda dobro u vašoj biografiji, već vam daje i puno životnog iskustva. S jedne strane, poboljšaćete svoje jezičke vještine. Bilo da se radi o engleskom, francuskom, španskom ili italijanskom, nakon nekoliko mjeseci u inostranstvu vjerovatno ćete (skoro) biti maternji govornik! Popraviće se i vaše samopouzdanje jer ćete se suočiti s novim izazovima i iz njih ćete rasti!

KORAK PO KORAK – OVAKO SE PRIJAVITE:

Studenti, nastavno/naučno i nenastavno osoblje Univerziteta u Sarajevu se prijavljuje na osnovu otvorenih konkursa objavljenih na oficijelnim web i društvenim stranicama Službe za međunarodnu saradnju. Detaljnije opisan postupak je dat na: https://international.unsa.ba/kako-se-prijaviti-na-mobilnost/.