MOBILNOST

Odlučili ste se prijaviti na mobilnost na neki od ponuđenih inostranih univerziteta, ali ne znate odakle krenuti? Bez brige, samo pratite sljedeće upute:

ERASMUS+

Erasmus+ je najpopularniji program mobilnosti ili razmjene u kojem već milioni studenata, nastavnog ili nenastavnog osoblja učestvuje zadnjih 30 godina, a nama je ta mogućnost data od 2008. godine kroz program Erasmus Mundus External Window Action 2. Već od 2014. godine Univerzitet u Sarajevu je potvrdio interes za učešće u Erasmus+ programu.

NEĆETE ERASMUS+?

Pored Erasmus+ programa, postoje i druge opcije (programi) koji nude mogućnost studiranja (razmjene ili cijelokupnog studija) u inostranstvu. Više o tome pogledajte na https://international.unsa.ba/programi-mobilnosti/.

KO SE MOŽE PRIJAVITI?

Ukoliko je vaša odluka Erasmus+, provjerite da li ispunjavate uslove da se prijavite na Erasmus+ mobilnost. Više o uslovima dato je na https://international.unsa.ba/ko-se-moze-prijaviti-na-mobilnost/.

KAKO SE PRIJAVITI?

Nakon što ste utvrdili da ispunjavate uslove, provjerite koji su to koraci da se prijavite na mobilnost. Više informacija je dato na https://international.unsa.ba/kako-se-prijaviti-na-mobilnost/.

TRENUTNO OTVORENI KONKURSI

Provjerite koji su to trenutno otvoreni konkursi na: https://international.unsa.ba/otvoreni-konkursi/.

IZNOS STIPENDIJE

Erasmus+ stipendija pored omogućavanja da jedan do dva semestra provedete vani, nudi i finansijsku podršku, odnosno mjesečnu stipendiju za studente odnosno dnevnice za osoblje. Pored toga, uključeni su i putni troškovi. Više o iznosima stipendije dato je na https://international.unsa.ba/sta-ukljucuje-erasmus-stipendija/.

POTREBNI DOKUMENTI

Da bi se prijavili na Erasmus+ stipendiju, potrebno je da dostavite traženu dokumentaciju. Koji dokumenti su potrebni, kako se ispunjavaju, ko treba da potpiše, ko je vaša odgovorna / nadležna osoba za potpis – ove i ostale informacije su date na https://international.unsa.ba/koji-su-potrebni-dokumenti-za-prijavu-na-mobilnost/.

ISKUSTVA SA MOBILNOSTI

Kao što smo rekli, Erasmus mogućnosti su na Univerzitetu u Sarajevu prisutne od 2008. godine. Vrijedno smo sakupljali neke od priča vaših kolega i njihovih iskustava – od putovanja, boravka, studiranja, do pobvratka i šta su najviše zapamtili. Pročitajte njihove priče na https://international.unsa.ba/iskustva-sa-mobilnosti/.