Izložba „Exhibition+” – priča o Erasmus+ kroz fotografiju održana je u srijedu 16. oktobra 2019. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Kao što naslov kaže, riječ je o izložbi fotografija studenata i osoblja iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u Erasmus+ razmjeni. Posjetioci izložbe su kroz fotografiju sa kratkim objašnjenjima mogli steći uvid u njihovo iskustvo i doživljaj cjelokupne mobilnosti, te možda nakon pregleda izloženih fotografija bili i motivirani da se prijave na buduće Erasmus+ pozive za razmjenu.

„Exhibition+“ je osmislio mr. sc. Adnan Rahimić iz Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, uz podršku prof. dr. Aleksandre Nikolić, prorektorice za međunarodnu saradnju, i dr. Jasne Bošnjović, rukovoditeljice Službe za međunarodnu saradnju.

Ova ideja je pretvorena u projekat koji je Univerzitet u Sarajevu prijavio na WBAA grant (Western Balkan Alumni Association) i uspješno dobio grant kojim je omogućena izrada fotografija. Želimo zahvaliti na iskazanoj otvorenosti i podršci studenata i osoblja univerziteta iz Bosne i Hercegovine koji su nam poslali svoje najljepše fotografije koje su prikazane na ovoj izložbi. 

„Exhibition+“ je bio dio agende „Međunarodne sedmice obuke osoblja“ (staff week) koji se održao od 14. do 18. oktobra 2019. godine na Univerzitetu u Sarajevu. 


Slike studenata i osoblja koji su bili uključeni u projekat su dostupni u kategoriji “Priče sa mobilnosti”.U Briselu je 14. novembra 2019. godine održan godišnji sastanak Izvršne agencije za audiovizuelnu, obrazovnu i kulturnu podršku (EACEA) namijenjen Erasmus+ Nacionalnim agencijama, Nacionalnim Erasmus+ uredima te međunarodnim kontakt osobama u okviru akcija Marie Sklodowske Curie. Na ovom sastanku prezentiran je i projekat Izložba+.

Projekat je prezentirao mr. sci. Adnan Rahimić (koordinator projekta) gdje je u uvodnom izlaganju napomenuo je da ovaj i ostali projekti pomenutih organizacija predstavljaju stvarno ogledalo odnosa i uspješne saradnje na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou na Zapadnom Balkanu i suprotstavlja se svakom stereotipu o nama koji se obično stvara u zemljama članicama Evropske unije.

Naglašeno je da je ovaj projekt namijenjen daljnjoj i inovativnoj promociji Erasmus+ programa putem iskustava i fotografija studenata i osoblja iz Bosne i Hercegovine u nadi da će se steći uvid u njihovo iskustvo u inostranstvu, te da je zamišljen kao dodatna motivacija da se prijave na buduće pozive Erasmus+ mobilnosti povećaju.

Nakon službenih prezentacija, svaka agencija, ured i asocijacije alumnija promovirali su svoj rad u posebnim izložbenim sobama, s idejom da se svi učesnici okruže i nauče više o ponudi i aktivnostima drugih zemalja ili organizacija. Poseban žiri bio je među posjetiteljima koji su ocjenjivali promotivni materijal i plakate. Na kraju događanja žiri je objavio svoju odluku gdje je projekat „Izložba+“ zajedno sa drugim projektom Alumni asocijacije Zapadnog Balkana (regionalni projekat „Magija uspješnog pisanja projekata“ iz Sjeverne Makedonije) dobio nagradu za svoje dostignuće društvu na Zapadnom Balkanu i u Evropi. Prikaz izbora fotografija dobio je kvalifikacije poput: inspirativne, kreativni izvan granica, hvatanje prave suštine, inovacije – što i jeste poruka Univerziteta u Sarajevu i Alumni asocijacije Zapadnog Balkana, odnosno kroz njihove projekte širom Zapadnog Balkana i Evrope!

Fotografije iz projekta „Izložba+“ su namjenski štampane i prebačene u Brisel za ovu posebnu priliku, gdje su dalje prenijete u prostorije i urede Evropske Komisije u Briselu i poslužit će kao stalna postavka i promocija Erasmus+ programa, Alumni asocijacije Zapadnog Balkana i Univerziteta u Sarajevu.