Iskustva sa mobilnosti

Dr. Franjo Šarčević | Prirodno-matematički fakultet | Univerzitet u Grazu, Austrija

Od 11. do 17. 5. boravio sam u Grazu, Austrija, na sedmici za nastavno osoblje u sklopu Erasmus+ programa. Domaćin mi je bio Univerzitet u Grazu. Tu sam održao predavanja na temu “A first introduction to Goodwillie calculus” i “Towers of Goodwillie calculus”, kroz koja sam najprije predstavljao ideju kalkulusa funktora, a zatim se detaljnije bavio kalkulusom funktora na mnogostrukostima, prostorima ulaganja, imerzija i r-imerzija. Na istom univerzitetu sam slušao izlaganja na seminaru posvećenom višoj teoriji kategorija. Na poziv Tehničkog univerziteta u Grazu, u sklopu njihovog Seminara za geometriju, održao sam predavanje na temu “Topology of political structures and voting games modeled by simplicial complexes”, u kojem sam predstavio spoj topologije i političkih znanosti. Slobodno vrijeme – posebno smo ga provodili igrajući tenis – družio sam se sa članovima svoje obitelji i prijateljima koji tamo žive.

Muhamed Šahić | Prirodno-matematički fakultet (Geografija) | Palacky Univerzitet u Olomoucu, Češka Republika

Sara Tiro | Ekonomski fakultet | Mobilnost na Univerzitetu u Trentu

Kada pomislim na Erasmus razmjenu, pomislim na bogatstvo. Bogatstvo duha, pomjeranje vlastitih granica, upoznavanje novih kultura, s druge strane i svi izazovi sa preseljenjem, smještajem, administracijom, ali sve je to ljepota tog procesa.

Kao studentica prve godine Master studija, odlučila sam na Univerzitet u Trentu, proljetni semestar 2023. godine. Kad pomislimo na Italiju, onu iz filmova, možda suviše i komercijalnu predstavu države, pomislimo na Siciliju, Milano, Napoli, ali postoji jedan slatki grad među Dolomitima, koji se zove Trento i nudi vanserijske ljepote. Od planina, vinograda, srednjovjekovnih dvoraca, neobične kuhinje koja ima primjese Austrije jer se nalazi na samom sjeveru Italije i mnogobrojnih jezera. Univerzitet u Trentu je moderan, te dok sam studirala kombinaciju predmeta sa dva smjera Innovation i International Management, imali smo zadatak da snimimo podcast, te sam radila Pecha Kucha prezentacije i pisala pisma CEO različitih kompanija. Kroz praksu, brže i bolje učimo, i tu sam mogla vidjeti razlike u odnosu na naš obrazovni sistem. Samim tim, vi želite još više učiti, slušati ta predavanja i posvetiti se tome, sa lakoćom.

Trento je odlično lociran, na sjeveru Italije, sat vremena od Verone, svi gradovi su perfektno uzvezani vozovima, letovi su jeftini, tako da se s lakoćom putuje. Tokom semestra sam upoznala predivnih 15 talijanskih gradova, pričala sa lokalcima, učila od drugih kultura, upoznavala sebe i svoje navike, širila vidike i shvatila da je život suviše kratak da se predomišljate da li otići na Erasmus razmjenu. Sve nesigurnosti ugasite, sve prepreke smo svi nekad doživjeli kroz naše procedure u sistemu, a kroz ovaj put imate i čitavo osoblje sa Host Univerziteta koji vam pomaže u ovom procesu i nikada niste sami. Zato ne brinite, budite odvažni, rizikujte, jer sreća prati hrabre i odvažne!

Prof. dr. Azra Zaimović (Ekonomski fakultet), prof. dr. Faruk Tandir (Veterinarski fakultet) i prof. dr. Marija Lučić-Ćatić (Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije) | Mobilnost na Katoličkom univerzitetu u Valensiji, Španija

U periodu od 15.05. do 19.05.2023. godine dvije profesorice i jedan profesor sa Univerziteta u Sarajevu su sudjelovali na Međunarodnom Erasmus tjednu obuke kadrova na Katoličkom univerzitetu San Vincente Martir u Valenciji, Španjolska: prof. dr. Azra Zaimović (Ekonomski fakultet), prof. dr. Faruk Tandir (Veterinarski fakultet) i prof. dr. Marija Lučić-Ćatić (Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije). Tijekom tjedna obuke pod nazivom „Internationalisation at Home“ prezentirani su programi virtualnih i in vivo razmjena akademskog i administrativnog osoblja i studenata Univerziteta domaćina, primjeri dobre prakse partnerskih univerziteta te mogućnosti za unapređenje suradnje u navedenim oblastima. Sukladno oblasti interesiranja organizirana je i posjeta Edukativnom centru za djecu sa poteškoćama u razvoju, Virtualnoj bolnici u kojoj se izvodi situaciona nastava te Centru sportske medicine. Također je upriličen i niz kulturnih aktivnosti koje su omogućile unapređenje jezičnih kompetencija kao i upoznavanje kulturnog pejzaža zemlje domaćina.

Tijekom navedene razmjene prof. dr. Azra Zaimović, redovita profesorica Univerziteta u Sarajevu, Ekonomskog fakulteta je održala gostujuće predavanje studentima Inede School of Business fakulteta na temu „Mapiranje financijske pismenosti“ (Erasmus+, Teaching Mobility), predstavivši rezultate univerzitetskog projekta o financijskoj pismenosti, koja su u međuvremenu objavljena u žurnalu Sustainability, dostupno online: https://www.mdpi.com/2071- 1050/15/12/9358 (projekt sufinanciran od strane Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo). Također, prof. dr. Marija Lučić-Ćatić, redovita profesorica Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije je održala gostujuće predavanje studentima Pravnog fakulteta, Odsjeka za kriminologiju na temu „Između jednakosti i ravnopravnosti: položaj žena u penitensijarnom sustavu“ (Erasmus+, Teaching Mobility). U okviru razmjene za prof. dr. Faruka Tandira je upriličena posjeta veterinarskoj bolnici (Hospital Veterinario UCV) gdje su nakon obilaska razmijenjena iskustva sa uposlenicima i akademskim osobljem te je dogovorena međusobna suradnja.

U okviru ove posjete predstavljen je Univerzitet u Sarajevu te je ostvaren kontakt u svrhu buduće mobilnosti akademskog i administrativnog osoblja i studenata i potencijalne suradnje između Univerziteta u Sarajevu i Katoličkog univerzitetu San Vincente Martir u Valenciji.

Prof. dr. Ifeta Čirić-Fazlija (Filozofski fakultet) | Mobilnost na Univerzitetu u Granadi, Španija

Na Granada Univerzitetu sam boravila u periodu od 24. – 28. 4. 2023. kao gostujući predavač a u sklopu univerzitetske razmjene (Erasmus+, Teaching Mobility). Tokom boravka sam imala niz informativnih i vrlo produktivnih sastanaka sa predstavnicima Fakulteta za filozofiju i strane jezike, univerzitetske i fakultetske Službe za međunarodnu razmjenu, Odsjeka za engleski i njemački jezik te uspostavila i vrlo vrijedne kontakte sa kolegama iz polja književno-kulturoloških i anglofonih studija. Također sam održala 8 sati predavanja na teme iz britanske i američke moderne i savremene drame i književnosti, kako slijedi: teatra apsurda, kitchen-sink drame, afro-američke drame te djela Osbornea, Becketta i Zorae Neale Hurston. Izuzetno gostoprimljivi domaćini (nastavno osoblje) su u mnogome obogatili moje iskustvo i pomogli da sve protekne u najboljem maniru. Istovremeno sam kroz kratke informativne sesije sa studentima predstavila i matični Odsjek, Fakultet i Univerzitet, a nastavnicima predstavila i međunarodnu CELLTTS konferenciju koju Odsjek za anglistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu organizira po peti put u septembru 2023. U konačnici, svom nastavnom i stručnom osoblju te našim studentima toplo preporučam boravak na Granada Univerzitetu i gradu Granadi koji je kulturološki i historijski izuzetno bogata sredina.

Emir Cogo, Šeila Bećirović, Ajla Ališah, Faruk Razić, Kerim Hodžić i Ehlimana Krupalija | Mobilnost na Windsheim univerzitet primjenjenih nauka u Zwolleu, Nizozemska

U periodu 24.4.2023. – 28.4.2023. smo kao zaposlenici Univerziteta u Sarajevu – Elektrotehničkog fakulteta bili prisutni na International Windesheim week programu na Windesheim Applied Sciences univerzitetu u gradu Zwolle u Nizozemskoj.  Tokom programa imali smo čast da prezentujemo Univerzitet u Sarajevu na IT departmentu univerziteta. Prezentaciji su prisustvovale kolege sa Windesheim univerziteta, drugih univerziteta u Holandiji, kao i iz Rumunije, Mađarske i Slovenije. Osim toga, prisustvovali smo brojnim aktivnostima na univerzitetu poput keynote prezentacija o internacionalizaciji, predavanja o održivom razvoju i biciklizmu, kao i workshopima koji su uključivali posjetu labu 21, obilazak kampusa i enterpreneurship radionicu. Upoznali smo dosta kolega iz srodnih oblasti, kao i kolega iz odjela za internacionalizaciju i razmijenili korisne informacije i pozitivna iskustva.

Emina Čohadžić (Filozofski fakultet) | Mobilnost na Mugla Sitki Kocman Univerzitetu, Turska

Studentica sam III godine I ciklusa Orijentalne filologije – Turski jezik i književnost. Studirala sam na Muğla Univerzitetu, gdje sam imala priliku da slušam i učim turski jezik i književnost. Oduševljena sam boravkom u Turskoj i  zaista bih svima preporučila Erasmus+ mobilnost. Smatram da sam stekla novo znanje,  saznala nešto novo o kulturi i ljudima sa tog područja. Upoznala sam studente iz drugih država i samim tim sam stekla nove prijatelje. Pored Univerziteta koristila sam i biblioteku u kojoj je sve bilo dostupno, želim i da spomenem redovna druženja u Speaking Club-u European Student’s Forum gdje smo kroz prezentacije i igre učili jezik kao i upoznavali jedni druge. Osim učenja i ranog buđenja za predavanja, razna putovanja su mi omogućila novu pozitivnu energiju. Divan osjećaj je vidjeti i otkriti nešto novo. Posjetila sam Izmir, Dalyan, i Dalaman. Dobro organizirano vrijeme i plan nam mogu omogućiti divan provod. Studentski život je veoma zanimljiv period i smatram da svako treba da se potrudi da sebi uljepša studiranje. Mnogo uspomena i divnih trenutaka kao i mnoga nova poznanstva će ostati u mom sjećanju kao jedno divno životno iskustvo.  Aktivnosti, radionice, druženja, upoznavanje nove kulture i historijskih znamenitosti su takodjer sve ono što nosi ovo iskustvo. Naravno tu je i duženje sa novim osobama i predstavljanje svoje domovine kao i učenje novog jezika. Moja očekivanja i nisu bila ovako velika jer zaista nisam znala šta me čeka, naravno tu su i brige, učenje, navikavanje na nešto novo kao i samotalni život ali sve to skupa kao jedna cjelina daje novu lekciju koja nas poboljšava. Zaista mogu da kažem da sam zahvalna što sam imala priliku da stekenem novo isksutvo. Rezultati ispita stižu uz malo više truda, ali je veoma lijepo vidjeti obrazovne sisteme i u drugim državama. Bitno je spomenuti da prvih nekoliko dana će biti teško da se naviknemo na nove obaveze i navike te da se vratimo u “realni svijet“  ali ćemo uvijek imati priliku da se u mislima vratimo lijepim uspomenama i divno provedenom vremenu. Erasmus+ program predlažem svim studentima da apliciraju i upoznaju nešto novo i dožive unikatno iskustvo.

Lamija Brčić (Filozofski fakultet) | Mobilnost na Jyvaskyla Univerzitetu, Finska

Studentica sam II godine II ciklusa studijskog programa Specijalne pedagogije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Moja mobilnost se odvila u Finskoj na Univerzitetu u Jyväskylä, Fakultetu za Edukaciju i Psihologiju. U Finskoj sam pohađala jesenji semestar u trajanju od 4 mjeseca. U tom periodu sam imala priliku biti dio jednog od najsavremenijih i najkvalitetnijih obrazovnih sistema na svijetu. Obrazovanje na razmjeni mi je pružilo priliku da unaprijedim svoje kompetencije kroz učenje na praktičnim primjerima. Finska je specifična po prirodnim pojavama i ljepotama koje se rijetko gdje mogu vidjeti osim na sjeveru zemlje, pa sam uživala i u tim ljepotama. Upoznala sam Finsku kulturu kao i kulturu drugih zemalja kroz saradnju i druženje sa studentima iz svih dijelova svijeta. Erasmus + program razmjene studenata u kojem sam učestvovala je za mene nezaboravno iskustvo koje okuplja sve obrazovne sisteme i kulture svijeta na jedno mjesto za mlade ljude koji imaju zajednički cilj. Ponukana svojim ličnim iskustvom toplo preporučujem svim studentima Univerziteta u Sarajevu da se u toku svog studija odazovu Erasmus + studentskoj razmjeni, unaprijede svoja znanja, vještine i stavove te dožive nezaboravno iskustvo.

Međunarodna Erasmus sedmica obuke osoblja na Univerzitetu u Poitiersu, Francuska

Od 13. do 19. novembra 2022. godine pet profesora sa dva odsjeka Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta učestvovalo je na Međunarodnoj Erasmus sedmici obuke kadrova na Univerzitetu u Poitiersu, Francuska: prof. dr. Adijata Ibrišimović-Šabić, prof. dr. Amela Ljevo-Ovčina (Odsjek za slovenske jezike i književnosti), doc. dr. Mehmed Kardaš, doc. dr. Elma Durmišević (Odsjek za bosanski, hrvatski i srpski jezik) i Blanka Zahajská, nastavnica češkog jezika i kulture (Odsjek za slovenske jezike i književnosti). Tokom sedmice obuke osoblja imali smo sljedeće aktivnosti: Prezentacije Kancelarije za međunarodne odnose Univerziteta u Poitiersu, Kampusa i njegovih fakulteta, prezentacije Fakulteta za književnosti i jezike i Slavističkog odsjeka i programa razmene E+; Prezentacija partnerskih univerziteta iz BiH: Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Bihaću, Univerzitet u Mostaru, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci; Sastanak sa kolegama sa Slavističkog odsjeka Univerziteta u Poitiersu i posjeta (posmatranje predavanja, susreti sa studentima); izložba i predavanje o sibirskim narodima; Prezentacije Sedmice obuke osoblja i programa Umrežavanje u obrazovanju i istraživanju u organizaciji Univerziteta u Poitiersu, Francuska. Umrežavanje daje nove mogućnosti u nastavi i istraživanju, stvarajući prostore u kojima su naučnici i profesori u poziciji da razmjenjuju ideje, metodološke ili naučne pristupe i pomažu u izgradnji novih projekata. Isto tako, umrežavanje podstiče razmjenu studenata i nastavnika i jača istraživanja u oblasti slavistike. Zato je glavni cilj stvaranje mreže francusko-bosanskih slavističkih odjela; Panel diskusija: „Slavistika danas: prednosti i poteškoće“; Radionica: Budući projekti u Slavic Network; Međunarodna konferencija: “Slavistika danas: Liminalnost i medijacija” na kojoj su sa svojim prezentacijama učestvovali profesori Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta; Budući projekti: bilateralni/multilateralni projekti (dvostruke diplome, stažiranje, itd.), istraživanja. Opšti cilj Sedmice osoblja bio je stvaranje mreže francusko-bosanske slavistike. Dodatna vrijednost mobilnosti je razvoj ličnih profesionalnih vještina nastavnika koji učestvuju, kao preduslov kvalitetnog obrazovanja u kontekstu modernizacije i internacionalizacije partnerskih institucija. Sedmica osoblja je dala i pruža priliku za razmjenu informacija i najboljih praksi o saradnji u okviru Erasmus+ programa, upoznavanje ljudi iz stručne oblasti i uspostavljanje novih veza. Ključni rezultat ove mobilnosti obuke bio je sveobuhvatan pogled na nastavne strategije i inovativne istraživačke projekte (laboratorije i centre) u kontekstu evropskog umrežavanja u oblasti slavistike, koji se mogu koristiti kao smjernice za reformu kako kurikularnih programa tako i razvoj budućih istraživačkih strategija u okviru slavistike u Bosni i Hercegovini.

Haris Mršo (Fakultet zdravstvenih studija) | Mobilnost na Univerzitetu u Češkim Budejovicama, Češka Republika

Ovim putem želio bih podijeliti svoje iskustvo i preporučiti vam da aplicirate na programe razmjene koji se nude studentima Univerziteta u Sarajevu. Blagovremena prijava na konkurs za razmjenu, najbolji prosjek ocjena, motivaciono pismo i CV zaslužni su za naše Erasmus+ iskustvo. Spoznajom da smo mi upravo ti kojima se pružila prilika za takvo nešto bili smo jako sretni i znatiželjni. Naša Erasmus+ razmjena studenata odvijala se na South Bohemia Univerzitetu u Češkim Budejovicama, Češka Republika. Obrazovni karakter Erasmusa za nas je bio jednako važan kao i dio naše razmjene koji smo koristili za sticanje novih poznanstava i prijateljstava sa studentima iz cijele Evrope, pa i svijeta. Slobodno vrijeme smo koristili i za posjetu drugih gradova i država sto je našu razmjenu učinilo još zanimljivijom. Također mnogo zajedničkih uspomena dijelimo sa članovima ESN of South Bohemia University koji su za nas organizovali razne aktivnosti kao što su izleti, odlasci na bazene, razne radionice, kulturalne večeri, turnire iz košarke odbojke i sl. Iz našeg iskustva kroz njihov odnos prema nama uvidjeli smo vrijednost i važnost jedne takve organizacije te i mi želimo uljepšati studentski život svima onima s kojima stupimo u kontakt i postati njeni članovi. I za kraj, koristimo priliku da motivišemo naše drage kolege studente da vrijedno rade i budu dio razmjene studenata jer će zasigurno biti bogatiji za vrijedno životno iskustvo.

Van.prof Arma Tanović Branković (Akademija scenskih umjetnosti) | Mobilnost na Univerzitetu u Evori, Portugal

Vanredna profesorica Arma Tanović Branković boravila je na Evora Univerzitetu u Portugalu u okviru Erasmus + internacionalnog programa (Peers Consortium) gdje je na Fakultetu umjetnosti (Colegio dos Leoes) održala dva predavanja(i vježbe) na teme  “Voice os Art/ Glas umjetnosti-umjetnost i ljudska prava” i “Svjedoci postojanja-umjetnost i rat.” U okviru posjete predstavljen je Univerzitet u Sarajevu i Akademija scenskih umjetnosti te je ostvaren kontakt u svrhu buduće mobilnosti nastavnog kadra i potencijalne saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Evori.

Prof. dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević (Fakultet islamskih nauka) | Mobilnost na Univerzitetu u Paderbornu, Njemačka

Prof. dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević boravila je na Univerzitetu u Paderbornu u periodu od 24. do 31. oktobra 2022. godine u okviru Erasmus + programa akademske mobilnosti. Prof. dr. Sijamhodžić-Nadarević s profesorima na  Institutu na islamsku teologiju i naučnim saradnicima obavila je sastanke i razgovore u pogledu mogućnosti zajedničkih projekata,  akademske  razmjene profesora i studenata FIN-a i pomenutog centra. Imala je priliku da se sastane  s rukovodiocem Instituta prof. dr. Zishan Ghaffar, prof. dr. Idris Nassery i naučnim saradnikom mr. Ahmedom Husicem koji je porijeklom iz BiH i koji je ujedno koordinirao boravak profesorice na Univerzitetu. Pratila je također  realizaciju časova iz predmeta religijska pedagogija koji je pokrivao temu interreligijskog dijaloga, a kojeg su realizirale profesorica islamske religijske pedagogije dr. Naciye Kamcili-Yildiz i profesorica evangeličkog teološkog fakulteta u saradnji sa svojim studentima. Centar za islamsku teologiju Univerziteta u Paderbornu je jedan od novoosnovanih centara u Njemačkoj koji obrazuje i priprema vjeroučiteljski kadar za rad u školama. (https://kw.uni-paderborn.de/piit)

Prof. dr. Tamer Bego (Farmaceutski fakultet) | Mobilnost na Vitautas Magnus Univerzitetu, Litvanija

Moram prenijeti pozitivne utiske sa Staff Week-a koji se organizovao u Kaunasu, Litvaniji. Bilo je zadovoljstvo predstavljati naš Univerzitet u Sarajevu i upoznati mnoge kolege koji su dolazili, ne samo iz Evrope, već i iz Egipta, Maroka, Tunisa i Jordana. 

Doc. dr. Belma Pehlivanović Kelle (Farmaceutski fakultet) | Mobilnost na Univerzitetu u Jaenu, Španija

Na međunarodnom „Staff week-u“ koji je održan u periodu od 23.05.2022. – 27.05.2022. godine na Univerzitetu u Jaénu, u sklopu Erasmus+ International Credit Mobility Programme (KA107) ispred Univerziteta u Sarajevu učestvovali su Džejla Idrizović – Prirodno-matematički fakultet, Edina Kovačević – Medicinski fakultet, Ajla Smajlović – Muzička akademija, Belma Pehlivanović – Farmaceutski fakultet, Šeila Bećirović – Elektrotehnički fakultet i Edina Turan – Veterinarski fakultet. Učesnici su imali priliku da se upoznaju s organizacijom i aktivnostima Univerziteta u Jaénu, te da prisustvuju velikom broju predavanja i radionica organizovanih od strane Službe za međunarodnu mobilnost. Ujedno, učesnici su imali priliku da posjete veliki broj kulturno-historijskih znamenitosti kao i da se bolje upoznaju s španskim jezikom i kulturom. Naša prva mobilnost nam je pružila priliku da upoznamo novu kulturu, posjetimo kulturno-historijske znamenitosti, steknemo nove prijatelje, ali i da naučimo malo španskog jezika. Erasmus + program je jedno nezaboravno iskustvo u okviru kojeg smo stekli potrebno znanje, i unaprijed se radujemo sljedećoj mobilnosti.

Benjamin Velić (Farmaceutski fakultet) | Mobilnost na Altinbaš univerzitetu u Istanbulu, Turska

Sve što mi se pružilo, potrudio sam se da iskoristim na najbolji mogući način. Pored toga, kolege ovdje su jako prijateljski nastrojeni i pozitivni i stvarno se osjeti jedna posebna prijatnost. Imao sam priliku da se upoznam sa nekom aparaturom koju nismo koristili na našem fakultetu i da koristim zaista fantastične laboratorije, a ovdje studenti zapravo svoju praktičnu nastavu završavaju na četvrtoj godini (stručna praksa i apprenticeship kao i pisanje završnog rada je na petoj); tako da sam podijelio neke jake dragocjene momente zajedno sa ‘svojim’ kolegama ovdje. Uz to, kontaktirala me i bio sam na večeri sa prorektoricom za međunarodnu saradnju UNSA prof. dr. sc. Enita Nakaš i bilo mi je jako dragocjeno provedeno vrijeme s njom. Pored toga, bio sam dio košarkaške ekipe na Altinbaš Univerzitetu i igrali smo TBF Univerzitetsku ligu. 

Inga Kotlo (Filozofski fakultet) | Mobilnost na Radboud univerzitetu, Nizozemska

Radboud Summer School je odlična prilika za učenje i umrežavanje s koleg(ic)ama iz cijelog svijeta  – intenzivni raspored podrazumijevao je pohađanje glavnog jutarnjeg kursa o odabranoj naučnoj metodi (u mom slučaju, bila je to kvantitativna analiza teksta), kao i dodatne poslijepodnevne kurseve o vizualizaciji podataka, te transverzalne metodološke radionice i radionice o dizajnu disertacije. Predavači/ce koje sam imala priliku slušati pokazali/e su stručnost, pristupačnost i ljubaznost i učinili/e su sesije vrlo praktičnim, zanimljivim i dinamičnim. Naglasila bih da su dodatne, popodnevne sesije dozvolile i šire umrežavanje (ukupno 400 učesnika/ca na 15 kurseva) od onoga dostupnog u okviru pojedinačnog kursa (10-20 osoba). S tim u vezi, nas 10-tak iz zemalja Zapadnog Balkana (BiH, Hrvatska, Crna Gora, Srbija) smo se relalativno brzo prepoznali, pa i uvezali. Fun fact: zajednička fotografija jednog dijela balkanske ekipe, koju sam objavila na svojim društvenim mrežama proglašena je “pobjedničkom” na malom foto-takmičenju, pa sam osim znanja i kontakata, kući donijela i poklon – univerzitetsku promotivnu duksericu. 🙂  

Sead Sirćo

Univerzitet u BARCELONI, ŠPANIJA

Moje ime je Sead Sirčo i dolazim iz Visokog. Proteklih 5 mjeseci sam sa zadovoljstvom proveo na studiranju na Pravnom fakultetu Univerziteta u Barceloni. Moje iskustvo, kao učesnika Erasmus+ programa, je bilo korisno i nezaboravno. Vrijeme provedeno u Barceloni sam iskoristio na najbolji mogući način. Barcelona kao sam grad je izvanredna i ne čudi da je među najposjećenijim gradovima u svijetu. Kvalitet studiranja je na visokom nivou sa kvalitetnim profesorima, u dobro opremljenim učionicama. Studentu su pružene mnoge mogućnosti usavršavanja, a akcenat je stavljen na znanju i zdravlju. Za vrijeme Erasmus+ mobilnosti ja sam se educirao i polagao ispite, učio jezike, posjetio druge gradove Španije, obilazio muzeje, galerije i znamenitosti, učestvovao u brojnim manifestacijama, igrao rukomet, posjećivao sportske događaje, stekao nove prijatelje i obišao stare prijatelje, … Što mi je u konačnici pridonijelo da steknem nova znanja i iskustva koja će mi koristiti u budućnosti u mom daljnjem učenju i napredovanju u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će se studenti na Univerzitetu u Sarajevu odazvati u većem broju na konkurse Erasmus+ organizacije i da će iskoristiti pravo koje im se pruža za vrijeme visokoškolskog obrazovanja. 

Muamer Hadžihasanović

Univerzitet u JAENU, ŠPANIJA

Ja sam student treće godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na smjeru MM i prethodni sam semestar proveo u Jaénu, u Španiji, preko Erasmus programa mobilnosti. Mnoštvo putovanja, poznanstava i brojnih iskustava uz samostalni život je ono što me je dočekalo tamo i istinski mogu da kažem da me je ovo iskustvo unaprijedilo na viši nivo i proširilo moje vidike. Također, kroz život i upoznavanje kulture Španije, mogu da kažem da sam pronašao sebe u pravom smislu. Toplo preporučujem svakoj osobi da iskoristi ovu jedinstvenu priliku, i nadam se da ću kroz moje riječi i kroz moje slike sa putovanja, neko drugi ostati inspirisan i možda se prijaviti na neki od otvorenih konkursa. 

Damir Škrijelj

Univerzitet u heidelbergu, njemačka

Razmišljajući o prednostima ERASMUS+ programa, na pamet mi je palo upitati poznanika, koji je prošao kroz takvu vrstu mobilnosti, o njegovom iskustvu. U svom odgovoru je savršeno opisao veličinu ERASMUS+ programa: “Promijeni te u svakom segmentu života.” Upravo tako je i bilo! Najbolja odluka koju sam donio u životu! Nisam ni slutio da pet mjeseci boravka u malom gradu Heidelbergu, na najstarijem Njemačkom univerzitetu, može u velikom obimu utjecati na mene. U Heidelberg sam otišao sa ciljem da radim na svom magistarskom radu na Njemačkom Institutu za Istraživanje Raka (DKFZ). Prije toga, morao sam pronaći profesora na Univerzitetu u Heidelbergu koji bi pristao biti moj mentor. Zvuči kao težak zadatak, ali uz malo truda sam uspio. U toku radne sedmice, svaki dan sam išao na Institut koji je od mog smještaja udaljen svega pet minuta biciklom. Svaki dan je bio ispunjen radom i druženjem sa divnim ljudima od kojih sam mnogo naučio. Upoznao sam studente iz cijelog svijeta koji su me zatim upoznavali sa njihovom kulturom. Prvo što možete primjetiti je kako uglavnom brzo piju kafu, ali je to jako simpatično. 
Moje iskustvo se može nazvati ironičnim jer uprkos COVID-19 pandemiji, nikada više nisam putovao i zabavljao se. Nakon produktivne radne sedmice, vikende bih koristio za putovanja. Nekada bi to bilo istraživanje grada Heidelberga, a nekada bih se odlučio i za destinacije van Heidelberga. Posjetio sam mnoštvo Njemačkih i Francuskih gradova, uživao u uzbudljivim atrakcijama poznatog Europa Parka te doživio ljepote Milana u Italiji. Putovanja sam iskoristio i za obilaske Njemačkih instituta koji su me interesovali. Jedan od takvih je GSI na kojem je otkriveno pet hemijskih elemenata. Pandemija je zauzela posljednje mjesto na listi mojih problema tokom mobilnosti. Heidelberg nudi nešto za svakoga, bili to part time posao, druženje uz sport ili pak izlasci u barove i klubove. Heidelberg se nalazi na lokaciji koja je u blizinu gradova kao što su Pariz, Amsterdam, Cirih, Berlin itd. Najčešće pitanje koje dobijam je da li je ERASMUS+ stipendija dovoljna za boravak u drugom gradu. Stipendija je i više nego dovoljna. Sa njom možete pokriti sve svoje životne troškove, putovati, izlaziti pa čak i uštediti. Ovim putem ohrabrujem sve studente da se prijave za ERASMUS+ mobilnost, jer predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vam proširiti vidike, osamostaliti vas, upoznati sa mnogo ljudi, naučiti nešto novo i dobro zabaviti. Za Bolonju kažu da je mudra, crvena i debela. Mudra je iz razloga što je upravo tu osnovan prvi Univerzitet u zapadnoj civilizaciji. Crvena je jer su krovovi zgrada i kuća crveni, osobito onih gradjevina iz srednjeg vijeka, a debela je jer ima izuzetno ukusnu kuhinju. Znam šta sada mislite, špageti bolonjezi su tipični za Bolonju. Medjutim, u razgovoru sa ljudima u Bolonji, ispostavilo se da su špageti bolonjezi popularni u svijetu, ali ne i  u Bolonji. Tortellini su tipično jelo glavnog grada Emilije-Romanje. Tako se inače zove ovaj region koji se nalazi u sjevernoj Italiji, iako često čujete da je Bolonja centro-nord (centar-sjever). Generalno su ove podjele na sjever i jug jako snažne u državi novog evropskog prvaka u fudbalu i pobjednika ovogodišnjeg Eurosonga. Prisustvovao sam slavlju oba dogadjaja i moram da naglasim, da onaj ko nije vidio kako oni slave, to treba da doživi.  Nakon kulturno-historijskog konteksta, bitno je spoznati i razumjeti trenutnu situaciju u Bolonji. To je jedan ozbiljan grad sa najboljim Univerzitetom u Italiji, koji je i u svjetskim okvirima jako kompetitivan (top 200 najboljih Univerziteta svijeta). Prema tome, nije nikakvo čudo što Bolonja privlači hiljade studenata kako iz drugih dijelova Italije, tako i iz cijelog svijeta. Od ukupno 90 hiljada studenata na UNIBO, čak je 70 hiljada što oni kažu fuori sede, odnosno onih koji nisu porijeklom iz Bolonje. Mnogo studenata sa juga Italija, no jedan znatan broj isto tako sa sjevera. Veliki broj stranih studenata koji cijeli studij provode u Bolonji, studirajući najčešće na engleskom jeziku. Jedna nevjerovatna mješavina mladih ljudi koja oživljava ovaj sedmi po veličini grad u Italiji. Moja predavanja su bila online, no kurs italijanskog je bio in class. Organizacija nastave je bila jako kvalitetna, no i dalje ostaje žal za propuštenom šansom da u učionici razmjenjujemo znanje i iskustvo. Uprkos ovakvim okolnostima, pokušao sam profitirati što je više moguće od svog šestomjesečnog boravka u gradu porticija. Portici su zaštitni arhitektonski element u gradu,  njihova dužina se prostire  čak i do 40 kilometara, time su najduži u  Italiji i u svijetu. Neizostavan objek ovog grada su i Due Torri (Dva Tornja) koji se nalaze u strogom centru Bolonje. Sa višeg tornja, koji je visok gotovo 100 metara, pruža se divan pogled na Bolonju. Imali smo restrikcije po pitanju boravka na otvorenom do polovine aprila, no poslije toga sam mogao da posjetim nekoliko od više od 50 muzeja u ovom gradu. Druge gradove u regionu, Ferarra i Ravenna su uz Bolonju, jedne od najljepših gradova u ovom dijelu Italije. Dakako, Firenca, Rim, Venecija i ostali turistički hot spotovi Italije su bili na mojoj listi. Usljed Covid19 pandemije, koja je usporila turizam, uspio sam da doživim ove predivne gradove na jedan drugačiji način. Sve u svemu, Italija svojim kulturno-historijskim nasljedjem oduzima dah. Rimsko Carstvo, umjetnost, kultura, renesansa i humanizam, banke, kuhinja, moda i mnogo toga drugoga. No, prije svega, ljudi koji tamo žive. Italijani su divni, gostoprimivi i otvoreni ljudi. Od italijanskog društva možemo mnogo naučiti. Zašto  već ne pakujete kofere? Italija je udaljena manje od sat vremena  vožnje avionom od Bosne i Hercegovine. 

Nersad Ikanović

Univerzitet u bolonji, Italija

“Kada razmišljam šta napisati i istaknuti o svom iskustvu na Univerzitetu u  Bolonji, onda shvatam da je to težak zadatak. Svoju strast, historiju, moram umiješati u ovo i učiniti je saučesnikom. Počet ću od  samog osnivanja grada, koji je prema historijskim izvorima osnovan u 6. stoljeću prije nove ere od strane etruščanske civilizacije. Zatim tu dolaze Kelti, te naposljetku Rimljani. Zahvaljujuci svojoj strateskoj poziciji, neizostavan grad na putu prema Rimu, Bolonja je uvijek bila bogat i sarolik grad. Univerzitet u Bolonji, osnovan 1088. godine, vazi za najstariji Univerzitet u Evropi. Zbog trgovine, kulture i Univerziteta, Bolonja je cak i u srednjem vijeku privlacila strane studente, (neki Erasmus prije rodjenja samog Erazma Roterdamskog) posebno iz Njemačke I Španije. Stoga i danas imamo odredjene kvartove, koji su nazvani po onomad gostujućim studentima (npr. Quartiere Spagnolo / Španska Četvrt)

Za Bolonju kažu da je mudra, crvena i debela. Mudra je iz razloga što je upravo tu osnovan prvi Univerzitet u zapadnoj civilizaciji. Crvena je jer su krovovi zgrada i kuća crveni, osobito onih gradjevina iz srednjeg vijeka, a debela je jer ima izuzetno ukusnu kuhinju. Znam šta sada mislite, špageti bolonjezi su tipični za Bolonju. Medjutim, u razgovoru sa ljudima u Bolonji, ispostavilo se da su špageti bolonjezi popularni u svijetu, ali ne i  u Bolonji. Tortellini su tipično jelo glavnog grada Emilije-Romanje. Tako se inače zove ovaj region koji se nalazi u sjevernoj Italiji, iako često čujete da je Bolonja centro-nord (centar-sjever). Generalno su ove podjele na sjever i jug jako snažne u državi novog evropskog prvaka u fudbalu i pobjednika ovogodišnjeg Eurosonga. Prisustvovao sam slavlju oba dogadjaja i moram da naglasim, da onaj ko nije vidio kako oni slave, to treba da doživi. 

Nakon kulturno-historijskog konteksta, bitno je spoznati i razumjeti trenutnu situaciju u Bolonji. To je jedan ozbiljan grad sa najboljim Univerzitetom u Italiji, koji je i u svjetskim okvirima jako kompetitivan (top 200 najboljih Univerziteta svijeta). Prema tome, nije nikakvo čudo što Bolonja privlači hiljade studenata kako iz drugih dijelova Italije, tako i iz cijelog svijeta. Od ukupno 90 hiljada studenata na UNIBO, čak je 70 hiljada što oni kažu fuori sede, odnosno onih koji nisu porijeklom iz Bolonje. Mnogo studenata sa juga Italija, no jedan znatan broj isto tako sa sjevera. Veliki broj stranih studenata koji cijeli studij provode u Bolonji, studirajući najčešće na engleskom jeziku. Jedna nevjerovatna mješavina mladih ljudi koja oživljava ovaj sedmi po veličini grad u Italiji. Moja predavanja su bila online, no kurs italijanskog je bio in class. Organizacija nastave je bila jako kvalitetna, no i dalje ostaje žal za propuštenom šansom da u učionici razmjenjujemo znanje i iskustvo. Uprkos ovakvim okolnostima, pokušao sam profitirati što je više moguće od svog šestomjesečnog boravka u gradu porticija. Portici su zaštitni arhitektonski element u gradu,  njihova dužina se prostire  čak i do 40 kilometara, time su najduži u  Italiji i u svijetu. Neizostavan objek ovog grada su i Due Torri (Dva Tornja) koji se nalaze u strogom centru Bolonje. Sa višeg tornja, koji je visok gotovo 100 metara, pruža se divan pogled na Bolonju.

Imali smo restrikcije po pitanju boravka na otvorenom do polovine aprila, no poslije toga sam mogao da posjetim nekoliko od više od 50 muzeja u ovom gradu. Druge gradove u regionu, Ferarra i Ravenna su uz Bolonju, jedne od najljepših gradova u ovom dijelu Italije. Dakako, Firenca, Rim, Venecija i ostali turistički hot spotovi Italije su bili na mojoj listi. Usljed Covid19 pandemije, koja je usporila turizam, uspio sam da doživim ove predivne gradove na jedan drugačiji način. Sve u svemu, Italija svojim kulturno-historijskim nasljedjem oduzima dah. Rimsko Carstvo, umjetnost, kultura, renesansa i humanizam, banke, kuhinja, moda i mnogo toga drugoga. No, prije svega, ljudi koji tamo žive. Italijani su divni, gostoprimivi i otvoreni ljudi. Od italijanskog društva možemo mnogo naučiti. Zašto  već ne pakujete kofere? Italija je udaljena manje od sat vremena  vožnje avionom od Bosne i Hercegovine. 

Emir Kapetanović & Arijana Herenda

Univerzitet Tor Vergata u Rimu, Italija

Želimo se zahvaliti Emiru i Arijani (koji su trenutno na Erasmus razmjeni u Rimu) koji su nam se javili sa par fotografija sa druženja Erasmus studenata u parku Parco degli Aquedotti u Rimu. Oboje su pozvani na sportsko druženje sa drugim studentima. Dva sata su igrali odbojku uz muziku i upoznali kolege iz cijelog svijeta (da svijeta) jer imaju kolege iz Kolumbije, Čilea, Brazila i Maroka, i svakako Evrope. Organizator je lokalna Erasmus organizacija.

Sara Hero

Alexandru Ioan Cuzi Univerzitet u Jaşu, Rumunija

O odlasku na razmjenu razmišljam od samog početka školovanja na UNSA no uvijek sam nekako čekala da me neko nagovori ili nisam imala hrabrosti da se odvažim na taj korak. Napokon me je na četvrtoj godini drug podržao i pomogao mi da skupim dokumente za aplikaciju. Kako je već bio kraj godine i većina konkursa je bila zatvorena, odlučila sam se za odlazak u Iaşi, grad na krajnjem sjeveroistoku Rumunije. Proces prikupljanja dokumenata i snalaženja je dodatno otežan i napet jer profesori na mom fakultetu nisu bili ažurni ni voljni pomoći. Međutim u Rumuniji sam imala super ekipu koordinatora koji su mi i u toku procesa aplikacije, a i po dolasku tamo uvijek bili dostupni i obavještavali me na vrijeme o svemu, tako da sam bila opuštena i sigurna da sve prolazi bez problema. Putovanje sam planirala zajedno sa Milanom, studentom Političkih nauka, s kojim me spojio Erasmus i postao mi je super drug. Od prvog dana u Iaşiju okružena sam mnoštvom novih ljudi, studenata koji su došli s istom namjerom – da upoznaju što više prijatelja i dožive nova iskustva. Šetnje po gradu, izleti, zabave, studiranje i putovanja po Rumuniji zbližili su me sa ostalim studentima erasmus -a, i shvatite da ih volite kao svoju porodicu i da zauzvrat osjećate istu ljubav. Rumunija i Iaşi su me iznenadili koliko su puni međunarodnih studenata i zahvaljujući tome sada imam prijatelje širom svijeta s kojima ostajem u kontaktu preko video poziva, ali uskoro planiramo i susret uživo. Osim novih ljudi, upoznala sam i novu sebe, onu koja se krila unutra i samo čekala jedan ovakav trenutak da joj bude okidač da živi život onako kako želi. A kad vam kažu da je Erasmus iskustvo koje mijenja život, vjerujte im! Tjera vas da drugačije gledate na ovaj svijet i ljude, otvara vam oči da vidite više mogućnosti i otvara vam krila, a jednom kad se otvore, nikada ne želite prestati letjeti.

Ariana Mujezin

Univerzitet u Parizu - Istok Creteil, Francuska

Moje ime je Ariana Mujezin i studentica sam prvog ciklusa Razvoja poslovnih informacionih sistema na Ekonomskom fakultetu. Ovaj semestar provodim u Parizu i studiram na IAE Gustave Eiffel School of Management, Univerzitet u Parizu-Est Creteil u okviru programa Erasmus+. Razmjena mi je dala priliku da studiram u centru francuske politike, ekonomije i kulture. Tokom studiranja upoznala sam mnogo mladih ljudi iz cijelog svijeta. Upoznala sam druge kulture i tradicije, kao i nove prijatelje. Izabrala sam Pariz za svoju Erasmus destinaciju za razmjenu jer je Pariz bio jedan od najvećih evropskih centara finansija, diplomatije, trgovine, mode, gastronomije, nauke i umjetnosti. Erasmus je jedno od najljepših iskustava koje možete steći jer pruža priliku da izađete iz svoje zone udobnosti i upoznate svijet koji postoji izvan granica naše zemlje i našeg razumijevanja. Moj topli savjet za sve sadašnje i buduće kolege je da ne propustite ovu obrazovnu, ali i životnu avanturu koju sigurno nikada neće zaboraviti.

Ana Šućur

Katolički univerzitet u Lilleu, Francuska

Kada sam saznala da sam primljena na svoju drugu Erasmus razmjenu u Lille,  bila sam istovremeno uzbuđena i zabrinuta, jer je epidemiološka situacija bila poprilično loša. No, nadala sam se da će Francuska polako popuštati sa restrikcijama pa sam odlučila da rizikujem. Kada sam stigla u Lille, ispostavilo se da mjere ne samo da neće biti ukinute, već će svakih nekoliko sedmica postajati još striktnije! U potpunosti je validno pitati se zašto je neko u jeku pandemije odlučio otići na razmjenu (to su se pitali i moji roditelji), ali tu sam da vam kažem da je ovo bio najzabavniji semestar mojih studija. Zahvaljujući ESN-u, i studentskim grupama na društvenim mrežama, odmah po dolasku sam upoznala ogroman broj „erasmusovaca“, s kojima sam imala prelijepe trenutke tokom čitavog semestra. Lille je fantastičan grad, koji je sačuvao mnoge građevine iz svoje desetovijekovne istorije, poput Citadelle, trvđave izgrađene oko 1688. godine, Velikog trga i sl, pa je 2004. godine bio imenovan za Evropsku prestonicu kulture. U gradu sa oko 120 000 studenata, nikad nije dosadno, pa ni u doba pandemije. Mjere nas nisu spriječile da stvorimo divne uspomene, pa smo tako kafić/bar zamijenili  piknikom u parku, a restorane privatnim erasmus večerama.  Čak i u ovakvim okolnostima uspjela sam sa svojom erasmus ekipom posjetiti Gent, Antwerpen, Paris, Amsterdam i Brisel, ali ono što razmjenu čini dragocjenom nisu instagram postovi, i ta neobjašnjiva energija putovanja, već način na koji ti taj semestar pomogne da sazriješ. Postaćeš samostalniji, i snalažljiviji, naučićeš kako komunicirati u multikulturalnim sredinama, kako premostiti jezičku i barijeru, i još mnogo toga.  Prijavite se i iskoristite Erasmus program, jer je ovo prilika koja se ne dobija često, a vještine koje ćete razviti i uspomene koje će vam ostati u sjećanju su nešto neprocjenjivo. 

Fatima Jevrić

Katolički univerzitet u Lilleu, Francuska

Moje Erasmus iskustvo je ni manje ni više bilo – čarobno. Kao studentica međunarodnih odnosa i diplomatije bila sam zainteresovana za vanjsku politiku Francuske te sam odlučila da informacije dobijem iz prve ruke. Nedoumice koje su me pratile do mog dolaska na Katolički Univerzitet u Lilleu nestale su u trenutku kada sam vidjela zgradu fakulteta identičnu Hogwartsu i upoznala studente iz Filipina, preko Islanda pa sve do Kolumbije. Sve ono što sam naučila studirajući u Francuskoj, družeći se i putujući sa ljudima iz čitavog svijeta bilo je jedno od najkorisnijih iskustava u mom životu. Činjenica koja me u početku plašila, biti jedina Bosanka na najvećem privatnom Univerzitetu u Francuskoj, učinila je da se naučim samostalnosti kako života, tako i donošenja odluka ali i da dobijem motivaciju da budem najbolja reprezentacija svoje države. Svo osoblje na fakultetu, drugi studenti, svi oni koje sam upoznala ili srela u Lilleu i drugim mjestima koje sam posjetila pružili su mi podršku i toplinu. Čak ni pandemija virusa, koja je došla pred kraj moje mobilnosti, nije uspjela umanjiti moju zadivljenost svim onim što su mi francuska kultura i mentalitet ponudili. Država, grad i jezik ljubavi su u potpunosti opravdali svoje nadimke i sve ono što je ostalo u meni nakon povratka jesu ljubav prema Francuskoj i ljubav prema Erasmusu.

Nikola Xaviereff

Univerzitet u Heidelbergu, Njemačka

Nikada nisam zamišljao koliko toga će studiranje vani moći da me promijeni, poboljša i osamostali kao osobu. Studij u malom gradu Heidelbergu, u najrazvijenijoj regiji u Njemačkoj, mi se na početku nije činilo kao nešto sto može apsolutno da okrene moje shvatanje, moje želje, ambicije i poglede na svijet i ljude oko sebe. Moja razmjena trebala je da traje pet mjeseci, ali uz pomoć ljudi iz Ureda za međunarodnu saradnju u Heidelbergu i u Sarajevu, moja priča se produžila na jedanaest nezaboravnih mjeseci. Želio bih da pojasnim odmah na početku, da je veoma bitno da ste spremni da izađete iz svoje sigurne zone. Nova socijalizacija, novi uvjeti, samostalnost, spremanje računica oko novca, sređivanje papirologije; drugi jezik, novi saobraćaj i mnogo toga vas tjera na prilagođavanje, planiranje i učenje novih stvari. To možete shvatati kao prepreku ili zadatak ali saznanje da ste sami uspjeli da se ostvarite i promijenite će vam na kraju svakog dana biti dovoljna medalja. Da ne pomislite da je sve tako teško, kazao bih da sam kroz Erasmus, tj. boravak u središnjem dijelu Evrope uspio da posjetim osam država, ili oko petnaest evropskih metropola. Bili su to nezaboravni trenuci koje ću dugo da pamtim. A sada malo akademski; Univerzitet u Heidelbergu, možda na našim prostorima nije toliko poznat, ali nakon dvije sedmice predavanja i susreta sa profesorima i kolegama sam shvatio zašto je svrstan među prvih deset univerziteta u Evropi. Pristup studenata i profesora je, moram da kažem, nešto drugačiji nego na ono što smo mi navikli. Studenti dolaze po znanje, a tek potom po ocjene. Profesori se zalažu za znanje i uspjeh studenta, bave se onim što vole i shvataju svaku minutu i svaku riječ veoma ozbiljno. Postoji samo jedan popravni rok, ne postoji jedan bod na lijepe oči, nema prenošenja ispita u drugi semestar ili u slijedeću školsku godinu. To neke studente preplaši, ali zato se fakultet ne shvata kao red ispita već kao obrazovna institucija. U svemu tome, iskreno, bilo je poprilično teško u prva dva mjeseca. Shvatiti razliku, da je profesor tu za studenta, da je poštovanje međusobno, da autoritet ne mora biti strahovit i da se uvijek možete obratiti za pomoć je ono sto mi je uvijek davalo dodatnu motivaciju da spremim referat, ispit ili seminarski rad. Priliku da naučite nešto novo i radite na sebi ćete svakako imati, ja vjerujem koji god univerzitet da izaberete. Otići u biblioteku poslije nastave, ostati do ponoći, vratiti se kuci, gdje te ne čeka mama sa večerom, ustati sutradan ujutro ponovo na predavanje, a između toga kupiti hranu i oprati veš. Za sve ovo ipak je potrebno planiranje i organizovanost. Naravno, sto se tiče države u koju idete, bit će vam lakše ako poznajete jezik, ali to ne treba da vas obeshrabri. Svi koji su na razmjeni, naravno znaju engleski jezik, a da naglasim, napravit ćete nezaboravna prijateljstva. Moj cimer je bio Japanac, sa kojim smo se na početku viđali samo ponekad, kad bi se on naveče vratio iz biblioteke. Nakon par sedmica počeli smo da se družimo i pričamo. Nevjerovatno je to koliko kultura i običaji koje ne poznajete mogu da vas također promjene i fasciniraju. Nakon godinu dana, mogu reci da poznajem jednu izvrsnu osobu koja je postala moj prijatelj. Na događajima koje organizuje Erasmus će biti najviše stranih studenata, pa sam tako ja upoznao momka iz Grčke, koji se tokom zabava i putovanja uvijek družio sa mnom, a potom se moje društvo sastojalo od ljudi iz Čilea, Francuske, Emirata i Engleske. Moja sreća je, naravno, bila također, da sam imao svoju ekipu iz Balkanskih susjednih država, tako da se nikada nisam osjećao samim i izolovanim čak i onda kada mi je moj kraj falio. Za sve one koji bi voljeli da rade, ili uštede nešto novca, ohrabrio bih da zaista imate prilike da radite part time, jer je mnogo studentskih poslova. A ako već znate jezike, i želite ozbiljan posao, postoji prilika i zato. Ja sam imao priliku da radim u Imigrantskom kampu u blizini Heidelberga, gdje sam mogao da biram kada i koliko ću da radim, a osjećaj kada pomažete onim najugroženijim je zaista divan. Kao neko sa Balkana, sa našim mentalitetom, također sam bio veoma sretan i ponosan na sebe sto sam mogao da zarađujem, pa dodatna putovanja i kupovina nisu bili na obavezi roditelja. Osjećaj samostalnosti je ono sto nama općenito fali, ali takva je situacija pa ne bih želio da se sad bavim kritikom. Ono, pak, sto želim da kažem jeste da treba da znate da je moguće da i sa 21 godinom budete korisni nekome, da će neko prepoznati vaše talente ali da u svakom slučaju morate da budete uporni i snalažljivi. Naučio sam kroz ovu godinu, da je sve moguće i da uvijek postoji izlaz i rješenje. Na kraju bih naveo citat jednog moj prijatelja, koji kaže: “Erasmus is not a year in your life, it is your life in a year”. Naravno, svačiji doživljaj je drugačiji, ali općenito možete samo da napredujete ukoliko iskoristite priliku koju vam nudi Erasmus+.

Volio bih da vam ukratko mogu napisati kako smo proveo 5 mjeseci na Erasmus razmjeni u Portu, šta sam sve naučio, koga sam sve upoznao, šta sam sve probao, vidio i obišao, ali mislim da će to i meni i vama oduzeti previše vremena i, na kraju krajeva, moje hvalisanje nije poenta ovog obraćanja. Pišem vam jer sam primjetio da je omladina poprilično nezainteresovana i nesigurna za učešće na ovakvim i sličnim programima razmjene, a ja kao neko ambiciozan i željan izazova, ne mogu gledati da ni ne pokušavate. A ja vas molim da pokušate. Znate, teško je gledati da su svi oko mene nezadovoljni, svi žele negdje otići, obići i iskustvom i znanjem mijenjati svijet, a niko ne polazi od sebe i ne poduzima nešto po tom pitanju. Postoji jako puno programa na Univerzitetima širom svijeta, gdje primaju do 5 studenata sa našeg Univerziteta, a ukupno se prijavi 1-2 osobe? Zbog čega? Za razmjenu nije bitno da li imate dobar prosjek na fakultetu, ili niste položili sve ispite – potrebno je da se prijavite i pokušate! Osim toga, bitno je da ste željni znanja, novih iskustava, poznanstava iz cijelog svijeta, a vama se odlaskom na razmjenu nudi bezbroj drugih mogućnosti. Usavršit ćete engleski jezik (i možda naučiti jezik države u koju idete) i ono što je najbitnije je da ćete upoznat nevjerovatne ljude iz svih krajeva svijeta i imati doživotna poznanstva i prijatelje kod kojih uvijek možete otići i koji imaju iste želje i potrebe kao i vi. A ukoliko mislite da nemate dovoljno sredstava za tako nešto, morate znati da je iznos stipendije i više nego dovoljan za život i omogućit će vam da pored grada u kojem budete studirali obiđete još mnogo nevjerovatnih destinacija. S toga, još jednom vas molim, ne oklijevajte i aplicirajte!

Dejan Zonjić

Univerzitet u Portu, Portugal

Razlog zašto sam odabrala upravo Bolognu kao zemlju gdje želim da idem na razmjenu jeste fakultet koji studiram. Kao studentica Pravnog fakulteta sam na trećoj godini imala predmet Evropsko privatno pravo, gdje se Bologna spominje na bezbroj mjesta i gdje se ta cijela magija Italije može osjetiti. Kao najstariji Evropski fakultet naravno da pobuđuje maštu. Sve opstrukcije koje vidimo kao studenti u ovom našem čudnom sistemu obrazovanja koji je ipak bolonjski odlučila sam da ignorišem. Nisam se pokajala. Mogu slobodno da kažem kako je Bologna promijenila moj pogled na mnoge stvari i pomogla mi da razvijem svoje lične kapacitete. Činjenica da je Bologna centar studenata cijelog svijeta mi je omogućila da upoznam ljude koje nikada ne bih upoznala, da čujem za mjesta za koja nikada nisam čula, da obiđem Italiju, naučim jezik, imam priliku da mi predaju profesori vrijedni spomena i da studiram prije svega po “bolonjskom sistemu”. Moja topla preporuka je da i vas koji ste u nedoumici, topla energija Italije privuče i da odete u Bolognu na svoju razmjenu.

Naida Mehanović

Univerzitet u Bolonji, Italija

Aplicirala sam na dvije Erasmus+ stipendije u godinu dana i uspješno ostvarila svoju Erasmus mobilnost u Italiji i Španiji. Tokom boravka u Italiji studirala sam Svjetsku politiku i međunarodne odnose, a u Španiji sam uzela dodatne predmete uz pisanje magistarskog rada jer je tako predviđeno prema Erasmus+ programu za ostvarenje mobilnosti te su mi svi položeni predmeti na razmjeni priznati od strane Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Obje razmjene su mi omogućile studiranje na engleskom jeziku, upoznala sam i stekla prijatelje iz cijelog svijeta, naučila sam talijanski i španski jezik, upoznala talijansku i špansku kulturu, običaje i tradiciju te stekla nova znanja i vještine. Erasmus+ program pruža mogućnost istraživanja svijeta kroz obrazovanje i stoga, ako želite steći neprocjenjivo iskustvo studiranja u inostranstvu, Erasmus+ program stipendiranja je pravi način da to i ostvarite!

Ajla Valjevac

Univerzitet u Paviji (Italija) i Univerzitet u Jaenu (Španija)

Na polovini ovog divnog iskustva dok ovo pišem. Još malo manje od 2,5 mjeseca do kraja ovog nezaboravnog putovanja. Nakon što sam primljena na dva Evropska Univerziteta – Brno u Češkoj Republici i Graz u Austriji, odabrala sam Graz kao primarnu destinaciju. Nisam imala uvid u ono što me čeka tamo, osim pozitivnih kritika na sve strane. Studenti, profesori, stručni saradnici koji su posjetili Graz su imali jako pozitivna iskustva prilikom posjeta ovom, kako su ga nazivali, divnom studenstkom gradu. «Imat ćeš priliku da mnogo naučiš i da voziš biciklo svaki dan!» Mislila sam da od toga bolje ne može.

Moji prvi susreti sa službenicama za međunarodnu saradnju su ostavili na mene odličan utisak i odmah na početku sam se osjećala dobrodošlom i prihvaćenom. Otvoreni za sva pitanja i pomoć, uvijek nasmijani i raspoloženi za razgovor. Kao i većina Austrijanaca ovdje u Grazu. Tako je moja avantura započela. Nakon malo manje od mjesec dana intenzivnog učenja jezika, bila sam veoma uzbuđena što ću se upoznati sa nastavnim kadrom na Fakultetu za Sport pri Karl-Franzens Univerzitetu. Moje avanture tek počinju!

Pokušala sam izabrati predmete koji će mi dati bolji uvid u kvalitetu obrazovanja kakvu pruža ova zemlja. Birala sam stručne predmete, tzv. seminare koji zahtijevaju aktivno učešće studenta pri izradi određenih seminara, prezentacija, mjerenja i testiranja u školama i pisanja naučnih radova. Izabrala sam i predemete koje Fakultet sporta i tjelesnog odgoja ne nudi, kako bih dobila uvid u nove tokove obrazovanja. Profesori su me prihvatili jako dobro, upućujući riječi dobrodošlice sa napomenom kako je uvijek moguće ostvariti online komunikaciju, ukoliko mi je potrebna informacija ili pomoć. Iako Univerzitet ima veoma dobru komunikacijsku mrežu preko koje ostvaruje jako uspješan kontakt sa studentima, za mene je prevashodno bitno biti u mogućnosti obratiti se nastavniku direktno u slučaju potrebe.

Spremni da pomognu pri prevođenju ukoliko je potrebno, profesori su svojim nesebičnim pristupom meni, kao internacionalnom studentu uspjeli približiti kako zapravo obrazovanje visoko-razvijenih zemalja izgleda. Tako sam, znajući da će mi to koristiti birala predmete veoma cijenjenih profesora od kojih su neki i na njemačkom jeziku, i uspijevala se snaći, s obzirom na moje dugogodišnje učenje njemačkog jezika u srednjoj školi. Nakon predavanja sam uvijek dobivala upite o tome da li sam sve razumjela, i ima li potrebe pojasniti nešto. Ubrzo sam shvatila da nisam pogriješila i osjećala sam se veoma sigurno, znajući da se uvijek mogu obratiti nastavniku putem e-maila.

Uzajamno poštovanje, harmonija, komunikacija, sklad i poštivanje pravila! U Grazu se pravila poštuju i bez da se mora naglašavati. Studenti se međusobno poštuju i pomažu jedni drugima ukoliko je potrebno. Nisam još uvijek doživjela neugodnu situaciju, čak naprotiv! I sa mojim – ne tako dobrim izgovorom njemačkog jezika, nisu ustuknuli da mi pomognu kada sam se obratila za pomoć. Više puta. Ukoliko je bilo potrebno odabrati termin za prezentiranje ili pokazni trening, ja bih dobila prednost kao internacionalni student.

Po mom dolasku u Graz u frebruaru, vrijeme je još uvijek bilo tmurno i kišovito. Svejedno, uživala sam u gradskim šetnjama istražujući tako ovaj dražesni grad na, činilo mi se, najbolji mogući način. Nije teško izgubiti pojam o vremenu ovdje u Grazu, budući da su šumice za šetnju nadomak ruke i za ljubitelje prirode je to pravi raj. U centru grada, osim ogromnih zelenih površina i parkova može se uživati u neočekivano mirnim šumskim predjelima, posebno uređenim za rekreaciju i sport. Svaka od njih pruža svojevrstan mir. Naizgled malene, a u stvarnosti nude mnogo različitih ruta. Kada bih se ponovo vratila u bilo koju od njih, nikada ne bih završila svoju šetnju istom putanjom.

Jedna stvar me se posebno dojmila. Univerzitetski sportski institut i organizacija sportskih kurseva za studente po pristupačnim cijenama. Studenti, dakle imaju priliku učestvovati u skoro 700 sportsko-rekreativnim aktivnostima uz nadzor sportskih radinka i trenera iz raznovrsnih sportskih grana. Od yoge i meditacije, fitnessa, aerobika i funkcionalnih treninga do paraglajdinga, ronjenja, sankanja na vodi i surfinga na vjetru, po veoma povoljnim semestralnim cijenama.

Irma Pilav

Masaryk Univerzitet u Brnu (Češka Republika) i Univerzitet u Grazu (Austrija)

Staviti na dijelić papira svih 12 proteklih mjeseci provedenih na Univerzitetu u Heidelbergu nije baš jednostavan zadatak. Početi ću s tim da svako od nas ima ciljeve u životu. Ponekad, da bismo stigli do konačnog odredišta, moramo biti jasni o tome šta je to odredište i kada i kako ćemo ga zapravo dosegnuti. Prije Erasmus + razmjene, moj cilj je bio razvoj u sportu, te nakon profesionalnog bavljenja alpskim skijanjem i kao član reprezentacije BiH, odlučila sam se za potpuno novo odredište i novi korak u obrazovanju. Nakon neizostavne pomoći osoblja Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i predate aplikacije, uspješno sam spoznala svoje novo odredište i time dobila odgovor da sam primljena kao master student na dvije razmjene: Univerzitet u Grazu i Univerzitet u Heidelbergu. Moja konačna odluka je bio Univerzitet u Heidelbergu, Njemačka. Nikad neću zaboraviti svoje prve rečenice koje sam napisala još na početku u motivacijskom pismu: „Ja vjerujem da je Erasmus + razmjena studenata odlična prilika za putovanje u drugu zemlju, prilika da upoznate nove ljude i podijelite ideje, čujete nove misli i proširite svoje horizonte. Studiranje u inozemstvu nudi priliku da se razvijemo kao osoba, nudi priliku učenja novog jezika i priliku da budemo međunarodno orijentirani što je u današnjem svijetu apsolutno neophodno. Nakon 12 mjeseci i činjenice da sam nastavila živjeti u Heidelbergu, danas, ne mogu ništa drugo dodati, osim da stojim i dalje iza svojih napisanih riječi. Za Heidelberg sam se odlučila zbog njegove historije koja se proteže čak do Rimskog carstva, velike motivacije najbolje prijateljice Andree, kao i zahvaljujući Timuru i Nikoli (prethodni učesnici razmjene) koji su mi pomogli oko dosta pitanja koja sam imala i dali brojne pozitivne komentare o gradu, univerzitetu, društvenom životu, osoblju i sl. Univerzitet nudi brojne aktivnosti, krenuvši od biblioteke, ekskurzija, sportskih aktivnosti, eksperimenata u kojima samo vaše učešće donosi simboličnu nagradu, kursevi njemačkog jezika i ono što je mene najviše iznenadilo, drugačiji pristup nastavnih profesora. Profesori su ti koji sjede kao studenti a studenti su ti koji imaju slobodu govora, studenti su ti koji učestvuju u raspravi i čija je ruka neumorno dignuta u zraku. Heidelberg je turistički grad, mjesto gdje su nekada u šetnji uživali brojni filozofi, mjesto gdje ćete čuti različite svjetske jezike, mjesto na rijeci Neckar koju noću zasjeni dvorac iznad grada. Očekivani boravak od 6 mjeseci sam uspjela produžiti na 12 mjeseci zahvaljujući osoblju s Univerziteta u Sarajevu kao i zahvaljući koordinatorici s Univerziteta u Heidelbergu, koja mi je oduševljana mojom borbom i željom za ostankom, nakon odobrenja produžetka semestra, uspjela omogućiti i besplatan nastavak kursa njemačkog jezika. S obzirom da nakon prvog semestra sam morala promijeniti dom, nisam bila ni svjesna koliko će ovakva jedna situacija promijeniti moj život. Živjela sam nedaleko od Heidelberga i tad je već bio ljetni semestar kada svi uživaju u vožnji bicikla. Biciko je od tad postalo moja svakodnevnica, a čak mi je donijelo i prvi studentski posao. Erasmus + razmjena je promijenila moj život i stipendija koju dobijete je dovoljna da pokrije potrebne troškove. Erasmus + razmjena nudi različita polja istraživanja, možete slušati predmete koji čak nisu sa vašeg odsjeka. Budite smjeli, otvoreni, radoznali, ko zna, možda baš jedna ovakva razmjena promijeni vaš život kao što je moj.

Moji prvi susreti sa službenicama za međunarodnu saradnju su ostavili na mene odličan utisak i odmah na početku sam se osjećala dobrodošlom i prihvaćenom. Otvoreni za sva pitanja i pomoć, uvijek nasmijani i raspoloženi za razgovor. Kao i većina Austrijanaca ovdje u Grazu. Tako je moja avantura započela. Nakon malo manje od mjesec dana intenzivnog učenja jezika, bila sam veoma uzbuđena što ću se upoznati sa nastavnim kadrom na Fakultetu za Sport pri Karl-Franzens Univerzitetu. Moje avanture tek počinju!

Pokušala sam izabrati predmete koji će mi dati bolji uvid u kvalitetu obrazovanja kakvu pruža ova zemlja. Birala sam stručne predmete, tzv. seminare koji zahtijevaju aktivno učešće studenta pri izradi određenih seminara, prezentacija, mjerenja i testiranja u školama i pisanja naučnih radova. Izabrala sam i predemete koje Fakultet sporta i tjelesnog odgoja ne nudi, kako bih dobila uvid u nove tokove obrazovanja. Profesori su me prihvatili jako dobro, upućujući riječi dobrodošlice sa napomenom kako je uvijek moguće ostvariti online komunikaciju, ukoliko mi je potrebna informacija ili pomoć. Iako Univerzitet ima veoma dobru komunikacijsku mrežu preko koje ostvaruje jako uspješan kontakt sa studentima, za mene je prevashodno bitno biti u mogućnosti obratiti se nastavniku direktno u slučaju potrebe.

Spremni da pomognu pri prevođenju ukoliko je potrebno, profesori su svojim nesebičnim pristupom meni, kao internacionalnom studentu uspjeli približiti kako zapravo obrazovanje visoko-razvijenih zemalja izgleda. Tako sam, znajući da će mi to koristiti birala predmete veoma cijenjenih profesora od kojih su neki i na njemačkom jeziku, i uspijevala se snaći, s obzirom na moje dugogodišnje učenje njemačkog jezika u srednjoj školi. Nakon predavanja sam uvijek dobivala upite o tome da li sam sve razumjela, i ima li potrebe pojasniti nešto. Ubrzo sam shvatila da nisam pogriješila i osjećala sam se veoma sigurno, znajući da se uvijek mogu obratiti nastavniku putem e-maila.

Uzajamno poštovanje, harmonija, komunikacija, sklad i poštivanje pravila! U Grazu se pravila poštuju i bez da se mora naglašavati. Studenti se međusobno poštuju i pomažu jedni drugima ukoliko je potrebno. Nisam još uvijek doživjela neugodnu situaciju, čak naprotiv! I sa mojim – ne tako dobrim izgovorom njemačkog jezika, nisu ustuknuli da mi pomognu kada sam se obratila za pomoć. Više puta. Ukoliko je bilo potrebno odabrati termin za prezentiranje ili pokazni trening, ja bih dobila prednost kao internacionalni student.

Po mom dolasku u Graz u frebruaru, vrijeme je još uvijek bilo tmurno i kišovito. Svejedno, uživala sam u gradskim šetnjama istražujući tako ovaj dražesni grad na, činilo mi se, najbolji mogući način. Nije teško izgubiti pojam o vremenu ovdje u Grazu, budući da su šumice za šetnju nadomak ruke i za ljubitelje prirode je to pravi raj. U centru grada, osim ogromnih zelenih površina i parkova može se uživati u neočekivano mirnim šumskim predjelima, posebno uređenim za rekreaciju i sport. Svaka od njih pruža svojevrstan mir. Naizgled malene, a u stvarnosti nude mnogo različitih ruta. Kada bih se ponovo vratila u bilo koju od njih, nikada ne bih završila svoju šetnju istom putanjom.

Jedna stvar me se posebno dojmila. Univerzitetski sportski institut i organizacija sportskih kurseva za studente po pristupačnim cijenama. Studenti, dakle imaju priliku učestvovati u skoro 700 sportsko-rekreativnim aktivnostima uz nadzor sportskih radinka i trenera iz raznovrsnih sportskih grana. Od yoge i meditacije, fitnessa, aerobika i funkcionalnih treninga do paraglajdinga, ronjenja, sankanja na vodi i surfinga na vjetru, po veoma povoljnim semestralnim cijenama.

Amira Halilović

Univerzitet u Heidelbergu (Njemačka)

Ja sam Emina Mujanić i trenutno sam student 4. godine Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu, studijskog programa laboratorijske tehnologije. Iskustvo koje sam stekla u okviru Erasmus+ programa je nešto najljepše što sam doživjela u životu. Zimski semestar 2017/2018. godine, koji sam provela na razmjeni studenata na Univerzitetu u Jaenu u Španiji je iskustvo koje je obogatilo sve segmente mog života kao studenta Univerziteta u Sarajevu. Tokom 5 mjeseci provedenih u sunčanoj Španiji u okviru Erasmus programa naučila sam mnoge stvari koje su promijenile moj pogled na svijet. Doživljavam svoj prvi let avionom, te spoznajem kako Erasmus studenti imaju mnoštvo popusta na letove sa nekim niskobudžetnim aviokompanijama, što sam naravno kasnije iskoristila kako bih „osvojila Evropu“ i posjetila neke od najljepših turističkih atrakcija koje sam oduvjek imala želu da posjetim. Prva osoba koju sam  upoznala u Jaenu je moj „buddy“ odnosno osoba koju vam dodjeljuje fakultet da biste se lakše snašli u novim okolnostima. Prvi zajednički koraci su bili upoznavanje sa studentskom službom, gdje sam osjetila pravi osjećaj dobrodošlice. Na studentskoj službi, ali i na cijelom fakultetu, uposlenici su veoma ljubazni, te na sve moguće načine pokušavaju pomoći, tako da apsolutno nemate osjećaj da ste stranac. Svi su veoma fleksibilni i u svakom trenutku dostupni internacionalnim studentima.
Boraveći na Univerzitetu, tokom jedne izložbe u gradu, pročitala sam da je Univerzitet u Jaenu jedan od 50 najboljih univerziteta za mlade u svijetu, s čim se lično u potpunosti slažem, uzimajući u obzir da na Univerzitet dolaze predavači iz cijelog svijeta, te da imaju savršeno opremljene prostorije za laboratorijske vježbe, što je za mene bilo izuzetno važno. Uvijek imaju organizovane vannastavne aktivnosti za studente i vrhunsku biblioteku koju studenti koriste bez ograničenja i to besplatno. Većina ispita i literature je na engleskom jeziku, tako da na taj način imate priliku da poboljšate i usavršite znanje engleskog jezika, što je danas veoma važno. Još jedna od pozitivnih strana boravka na ovom Univerzitetu je što većina ljudi u Andaluziji ne govori engleski jezik, te ste primorani da naučite španski, što znači da se kući vraćate bogatiji za znanje još jednog jezika.
Na Univerzitetu u Jaenu je tokom ovog semestra bilo preko 700 internacionalnih studenata iz cijelog svijeta, tako da ovaj program nije samo razmjena studenata nego i razmjena kulture, tradicije, jezika, hrane, historije, znanja, iskustva i mnogih drugih stvari koje čovjeku pomažu da se izgradi kao ličnost. Svi Erasmus studenti se vrlo brzo povežu i postaju jedna velika Erasmus porodica koja odlično funkcioniše bez obzira na sve kulturološke razlike. Organizovali smo brojne aktivnosti, zabave, druženja, poznati španski botellon (okupljanje pred izlazak), internacionalne večere gdje svako predstavi nešto tradicionalno iz svoje kuhinje. Najimpresivniji utisak na mene su svakako ostavljala druženja kada se u jednoj prostoriji nađe 20 i više studenata iz različitih zemalja, sa različitih kontinenata i naprave mješavinu jezika, kulture, tradicije, temperamenta i varijacija u boji kože. To je zaista nešto neprocjenjivo i ne može se opisati, jednostavno se mora doživjeti. U okviru druženja često smo pripremali inrenacionalne večere gdje sam imala priliku da probam mate iz Argentine, quesadillase iz Meksika, pastu iz Italije, rižu iz Koreje, kukuruz sa začinima iz Brazila, tradicionalnu paellu iz Španije, piletinu sa Tajvana i sl. Moram naglasiti da sam oduševljena temperamenton koji Španci imaju. Uvijek dobro raspoloženi, nasmijani, gostoprimljivi, ljubazni, puni energije i uvijek spremni za provod.
Najtužniji dio Erasmusa je svakako rastanak sa prijateljima, ali je važno da u doba današnjeg tehnološkog razvoja možemo ostati u kontaktu. Imam osjećaj da, ako se nakon ove razmjene zaputim u bilo koju zemlju imam nekoga da me dočeka, što je jedno veliko bogatstvo. Kako proširite krug prijatelja proširite i vidike, gledate stvari sa druge tačke gledišta, te više ništa nije isto jer promjenite svoj način razmišljanja i vlastite prioritete. Imam običaj da kažem da jedna osoba ode na Erasmus, a vrati se potpuno druga. U koferu na povratku kući ne donesete samo odjeću i poklone koje ste tamo kupili, već nosite iskustvo, znanje, nove jezike, poznanstva, snalažljivost, avanture koje ste proživjeli, jednostavno nosite novi pogled na sve.
Erasmus ne samo da je ispunio sva moja očekivanja, nego je mnogo više od toga i hvala svima koji su nam omogućili da budemo dio ovog programa.
Jako sam ponosna na to što sam uspjela da izađem iz svoje zone komfora i upustim se u nešto ovako fantastično i smastram da bi svaki student trebao da okusi čari ovakve razmjene.
Dragi studenti Univerziteta u Sarajevu iskoristite ove prilike i aplicirajte na mogućnosti koje nude programi razmjene, jer nismo vječno studenti koji imaju ovakve prilike u životu. Svim studentima garantujem da se neće pokajati i da će uvijek poželjeti ponovo da se vrate.
JEDNOM ERASMUS, UVIJEK ERASMUS!

Amina Mujanić

Univerzitet u Jaenu (Španija)

Kad sam saznala za mogućnost odlaska u Francusku preko ERASMUS+ razmjene nisam oklijevala, odmah sam se prijavila jer mi se, kao studentu Francuskog jezika i književnosti, ova prilika činila savršenom za usavršavanje jezika. Odlazak na Univerzitet Artois koji se nalazi u malom gradu Arras-u na sjeveru Francuske pomogao mi je da upoznam ne samo francusku kulturu, drugi način života i običaje te zemlje nego i druge kulture, jezike i običaje zahvaljujući ostalim studentima. Mogu reći da je razmjena predivno iskustvo koje je teško opisati riječima, to je nešto što se treba doživjeti. Zbog toga savjetujem kolege, prijatelje i sve studente da izađu iz svoje komfort zone i prijave se na ERASMUS+ razmjene jer definitivno vrijedi otići upoznati druge države, gradove, novi univerzitet, drugačiji način studiranja, predavanja i metode profesora gdje je bitno znanje, a ne ocjene. Radi se o predivnom iskustvu zbog kojeg ćete se zasigurno osjećati bogatijim kao i ja jer ovakvo iskustvo nećete imati priliku steći u BiH.

Lejla Katana

Univerzitet Artois (Francuska)

Erasmus iskustvo je puno više od samog studiranja u inostranstvu. To je iskustvo koje me obogatilo kao osobu. Ljetni semestar akademske 2017/2018 sam provela u Francuskoj, u gradu Lillu. Tamo sam studirala na „Université Catholique de Lille“  koji je najveći privatni univerzitet u Francuskoj. Moj fakultet je bio „HEI- École des hautes études d’ingénieur“, odnosno Fakultet za inženjerstvo. Tamo sam pisala svoj master rad, ali sam također slušala predmeta sa smjera „smart cities“, koji je nastao 2016 godine. Zahvaljujuci ovoj razmjeni, upoznala sam nove prijatelje iz raznih država i sa kojima sam razmjenila divna iskustva, unaprijedila svoje znanje španskog i engleskog ali i naučila francuski jezik. Zbog lokacije grada sam bila u mogućnosti da putujem i posjećujem okolne države i gradove. Četiri mjeseca koliko sam provela u Francuskoj su me promijenile kao osobu i definitivno je jedna od mojih najboljih odluka koje sam uradila u životu. Svima bih preporučila da se prijave za stipendije, postanu dio Erasmus + porodice i prošire svoje vidike.

Ajša Hadžić

Katolički univerzitet u Lilleu (Francuska)

„We are pleased to inform you that you have been accepted at Poznan University of Technology, the Faculty of Architecture as an Erasmus exchange student during the academic year of 2017/18, summer semester.“ To je to, idem u grad za koji znam da ima navijače Lecha, a to mi je dovoljno da stvorim sliku o gradu i ljudima. Dolazim u Poznan i sve već stvorene predrasude nestaju u kratkom periodu, a mijenjaju ih slike čistog i urednog grada sa najmirnijim ljudima koje sam do tada upoznao. Poslije će se pokazati da većina Poljske njeguje sličnu atmosferu. Sistem studija je sličan onom na mom matičnom fakultetu, ali pristup profesora je opušteniji pa je time i nivo stresa niži. Kolegice i kolege većinom nisu bili iz Poljske tako da mi je to bila odlična prilika da primijetim i shvatim različite pristupe rješavanju zadataka, a koji su u arhitekturi u velikoj mjeri definisani kulturom iz koje dolazimo. Tada shvatam kako je naše, evropsko, obrazovanje eurocentrično i kako riječ liberalno koristimo preslobodno neshvatajući našu duboku konzervativnost. Period života u Poznanu mi je bio prvi duži period odvojenosti od porodice i prijatelja, a u isto vrijeme vrlo intenzivnog upoznavanja ljudi i naglog zbližavanja sa istim. Svima bih preporučio ovakav izlazak iz staklenog zvona i zone komforta i odlične prilike da upoznate drugo i drugačije, a time i sebe! P.S. Polahko sa stipendijom i pazite se post Erasmus depresije.

Amer Bečić

Tehnološki univerzitet u Poznanu (Poljska)

Iskustvo i utiske Erasmus+ programa jako je teško iskazati u par rečenica. Jedan od mojih kriterija za odabir ovog programa bio je jezik, jer sam imala veliku želju za učenjem njemačkog jezika. Također Austrija je država čiji se pravni sistem bazira na Rimskom pravu, a s obzirom da je Opći građanski zakonik (ABGB) jedan od najstarijih zakonika iz privatnog prava na svijetu, meni kao budućem pravniku probudilo je želju za upoznavanjem te države. Graz je univerzitetski grad koji nudi pregršt sadržaja koje vi kao student imate mogućnost vidjeti, te probati. Turistički posjetiti neku zemlju jeste zanimljivo, ali osjećaj koji dobijete nakon što provedete više mjeseci na tom mjestu pruža nešto sasvim drugo. Upoznavanje sa drugom kulturom, običajima, jezikom, načinom života čine neizmjerno bogatstvo koje nosite u sebi do kraja života.
Sve „poteškoće“ sa kojima se eventualno suočite, zanemarive su u poređenju sa rezultatom koji na kraju dobijete. Kada se vratite sa programa, vaš pogled prema životu kao i domovini u kojoj ste odrasli neće biti isti ovisno o vašem shvatanju prethodnog iskustva kojeg tada imate iza sebe. Za mene, ovaj program razmjene ostaje u nezaboravnom sjećanju kao i prijateljstva koja sam imala priliku steći. Na kraju, ne smijemo zaboraviti da ovaj program pruža mogućnost da i vi druge upoznate sa svojom domovinom i budete predstavnik iste.
Tople preporuke za sve studente koji imaju dvojbe u vezi sa Erasmus+ programom!

Amila Haračić

Karl Franzens Univerzitet u Gracu (Austrija)

Tokom međunarodne sedmice obuke (International staff training week) na Univerzitetu Nova de Lisboa organiziran je veliki broj aktivnosti (predavanja, radionica i studijskih posjeta) za učesnike. Osnovna ideja koja je obilježila sve aktivnosti jeste internacionalizacija i strategije internacionalizacije visokog obrazovanja. Pored prezentacija različitih organizacionih jedinica Univerziteta (instituta i fakulteta), posebna pažnja posvećena je različitim programima mobilnosti i akademske saradnje kroz kreiranje double degree programa kao i doktorskih programa. Teme kao što je slobodno kretanje ljudi unutar Europske unije i izazovi sa kojima se suočava Europska unija su izazvali posebno interesovanje većine učesnike ovogodišnje međunarodne sedmice obuke.

Dr. sci. Hatidža Jahić

Univerzitet Nova Lisboa (Portugal)

Bojažljivo sam slala prijavu na program uz misli: „Šta ako stvarno dobijem priliku da odem?“ Dobih je. I bilo me strah. Kako izdržati godinu dana u nepoznatom gradu, sa nepoznatim ljudima? Pa ja nikad nisam otišla daleko od kuće duže od 7 dana. Tek kasnije će mi biti jasno koliko je taj strah bio neosnovan. Izabravši opciju boravka u studentskom domu, već sam se riješila pola muka, međunarodni ured u Marburgu je završio čitavu proceduru, ja sam samo dobila ključeve sobe. I tu je započela avantura. Sam univerzitet je jedan od najstarijih u Njemačkoj, koncept je sličan Univerzitetu u Sarajevu, ali su profesori mnogo pristupačniji i uvijek na usluzi studentima. Slušala sam uspješne i inovativne gost predavače što je bilo pravo osvježenje u moru konzervativnih predavanja. Iako je studij malo zahtjevniji od onoga na šta sam navikla, nisam imala nikakvih problema sa polaganjem ispita na engleskom jeziku. Čak i legendarna braća Grimm su živjeli i studirali u Marburgu, čemu savršeno odgovara i njegov bajkoviti izgled. Tu sam i ja živjela svoju bajku. Imala sam priliku upoznati kulture o kojima sam od kuće mogla samo čitati, a o nekima čak ni to. Čitava Evropa, Egipat, Jordan, Indija, Pakistan, Kina, Japan, Meksiko, Jamajka… Hej, Jamajka! A putovanja, to je posebna priča. Iskoristite vrijeme da putujete što više, sve se može stići. Stipendija je i više nego dovoljna da priuštite (skoro) sve što želite. Nemojte dozvoliti da žalite za propuštenim, djelujte odmah i uživat ćete, naučit ćete, oslobodit ćete se straha od nepoznatog. Učinite nešto izuzetno za sebe i promijenite sebi život na bolje. Zahvalna sam Erasmusu što mi je otvorio vrata svijeta, a jednom kada kročite kroz njih, ne želite se vratiti. Zato, ne oklijevajte!

Zihna Jusić

Philipps Univerzitet u Marburgu (Njemačka)

Iskustvo od 6 prelijepih mjeseci studiranja u inostranstvu je vrlo teško objasniti bilo kome ko sam ne prođe kroz isto. Ja sam svoj posljednji semestar dodiplomskih studija provela u Italiji, na Univerzitetu u Paviji. Italijanski jezik, kultura, običaji, muzika, hrana su neki od razloga zbog kojih sam odabrala baš Italiju, a tokom razmjene sam imala mogućnost da steknem brojna prijateljstva sa ljudima iz cijelog svijeta. Iako je Erasmus studijska razmjena, naučit ćete više toga izvan univerzitetskih prostorija, kako sami o sebi tako i o drugim ljudima. Mnogi se brinu da ukoliko odu na razmjenu neće položiti ispite zbog jezika ili iz nekih drugih razloga. Neka vas to ne sprečava, jer profesori su zaista pristupačni i tu su da vam pomognu. Ukoliko ne poznajete ni jezik države u koju idete a ni engleski jezik, naučit ćete tokom vašeg boravka sasvim dovoljno kroz svakodnevnu komunikaciju. Nemojte oklijevati pri prijavljivanju jer to iskustvo će biti nešto što će vas sigurno promijeniti na bolje, učiniti vas otvorenijim, samostalnijim i snalažljivijim i tokom kojeg ćete upoznati ljude koje drugačije ne biste nikada. Ako volite putovati kao i ja, iznos stipendije je više nego dovoljan da obiđete mjesta koja biste inače teško posjetili. Jedina stvar zbog koje žalim jeste što nisam ranije iskoristila mogućnost razmjene. Moj savjet svima bi bio da se obavezno prijavite, jer ukoliko propustite priliku definitivno ćete se poslije pokajati!

Mejsun Alghoul

Univerzitet u Paviji (Italija)

„Šta ćeš gore!? Čekaj, jel to Litvanija ili Latvija?“ Ukoliko se odlučite prijaviti na razmjenu u Rigi, vjerovatno ćete često slušati ista ili slična pitanja.  Da budem iskren, ni ja nisam previše znao o tom dijelu Europe prije nego sam krenuo u proces prijave za RTU. Možda se ne bih ni prijavio da nisam sreo prijateljicu koja je provela semestar u pomenutom gradu i prenijela mi utiske koji su bili fantastični. Nakon toga, dovoljno je bilo još da pogledam nekoliko slika tog prelijepog grada i odlučim se definitivno prijaviti na konkurs. Prijava je poprilično jednostavna, a koordinatori na RTU su zaista za svaku pohvalu. Imao sam njihovu pomoć počevši od same prijave pa do otvaranja bankovnog računa, izrade studentske kartice, dobivanja vize i ostalih stvari koje je potrebno uraditi nakon što dođete u Rigu. Dolazak u Rigu i period adaptacije nisu bili posebno ugodni. Još po izlasku iz aviona sam se upoznao s prehladnim vjetrom s Baltika. Temperature zimi su približne onim u Sarajevu, ali vjetar pravi značajnu razliku. I u takvim uslovima Riga je prelijep grad, ali moram reći da u proljeće izgleda najljepše. Ono što se meni posebno svidjelo u Rigi, osim očaravajućeg starog grada, jesu mnogobrojni parkovi. Većina fakulteta u sklopu Univerziteta u Rigi su u novim, moderno opremljenim zgradama. RTU nudi veliki izbor predmeta na engleskom jeziku tako da među njima svako može naći nešto sebi interesantno. Profesori ne pričaju vrhunski engleski ali se trude i susretljivi su uvijek prema studentima. Tokom 5 mjeseci studiranja u Rigi upoznao sam studente sa skoro svakog kontinenta. S mnogima od njih sam i dalje u kontaktu i svakako da je to jedna od najboljih stvari koje dobivamo Erasmus razmjenom. Sto se finansijskih uslova tiče, stipendija je dovoljna da pokrije sve životne troškove i uz to je moguće i putovati svaki mjesec. Aerodrom u Rigi je jako dobro povezan  sa ostatkom Europe. Posebno interesantan let koji bih izdvojio jeste Riga – Keflavik (Island), čija cijena je i više nego pristupačna. Povratak kući je protekao u pomiješanim emocijama. Nakon prvog dužeg boravka van svog grada, i to u gradu koji je preko 2000km udaljen od Sarajeva, nemoguće je da vam porodica, prijatelji i grad ne nedostaju. S druge strane, jedno fantastično iskustvo, fantastični ljudi i period proveden s njima ostaje iza vas. Za kraj, svima koji su se prijavili ili se planiraju prijaviti, želim da budu primljeni i da što bolje iskoriste period na Erasmus razmjeni i da ga se uvijek sjećaju s osmijehom na licu.

Adem Čavčić

Tehnički Univerzitet u Rigi (Latvija)

Peta sam godina master studija Pravnog fakulteta u Sarajevu i iskreno, Erasmus nikada nije bio dio moga plana za vrijeme studiranja. Kada dobro razmislim, ne znam ni sam kako sam postao dio ovoga. Prepostavljam da je to bila sudbina koja mi je dala ovu priliku, i veoma mi je drago što sam je iskoristio. Uopšte nisam bio svjestan svoga odlaska, tek kada sam sjeo u autobus shvatio sam da moje Erasmus iskustvo počinje. Ideja je u isto vrijeme bila zastrašujuća, ali i uzbudljiva, od same pomisli da ću sljedećih 5 mjeseci provesti u Italiji, u Ankoni, kao student na razmjeni, pogotovo kada se uzme u obzir da je ovo bilo moje prvo iskustvo samostalnog življenja. Stigao sam u Akonu, 12. februara 2018. godine. Na početku sam se susreo sa nekoliko poteškoća, prvenstveno jer nisam poznavao italijanski jezik, također sam prvih 7 dana bio bez smještaja, pa sam morao da se snalazim za isti… Uglavnom, recimo da prve 2-3 sedmice nisu baš bile prijatne. Bilo je sigurno veoma zahtjevno tih prvih nekoliko sedmica, ali sam mnogo naučio o sebi u tome periodu, i sve te poteškoće su me učinile zrelijom osobom. Ovaj period koji sam proveo u Italiji me je naučio mnogo o italijanskoj kulturi, hrani, i ljudima. Iskustva, putovanja, i ljude koje sam tamo upoznao su nezamjenjivi. Imao sam tu sreću da sam iskusio Erasmus kako svaki student to želi: izlasci, putovanja i grupa nevjerovatnih prijatelja, koji ti vremenom postanu kao dio porodice. Ovo je jedno od najboljih iskustava koja se pružaju mladim osobama. Nakon što se vratite kući, budite spremni na to da vam život nikada više neće biti isti. Promjeniti će vam se vaša razmišljanja, vaši vidici, vaše želje. Kulturološki šok koji ćete doživjeti tamo će vas promijeniti kao osobu.  Najgori dio Erasmusa jeste ustvari što se mora završiti i što se jednog dana morati suočiti sa činjenicom da se više neće ponoviti. Eh, da je moguće vrijeme vratiti… Young, wild and free! 

Adil Peljto

Politehnički univerzitet Delle Marche u Ankoni (Italija)

Moja Erasmus priča počela je u amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, nakon prezentacije o mogućnostima mobilnosti tokom studija. Samo pet minuta nakon prezentacije odlučila sam aplicirati na Univerzitet u Portu. Na početku nesigurnost, pisanje prijave, dugotrajne procedure i beskonačni redovi za prikupljanje dokumenata. Bezuspješne potrage za stanom i nikada dovoljno veliki koferi. A onda, po dolasku, neki od najpriznatijih profesora, savremene metode predavanja i veoma ambiciozni studenti. Uvid u poreznu politiku u Belgiji, inflacija u Kambodži i investiranje u Indiji samo su neke od tema koje sam svakodnevno imala priliku diskutovati sa svojim kolegama iz različitih dijelova svijeta. Pored neprocjenjivog iskustva učenja u internacionalnom okruženju, Erasmus+ program meni je ponudio čvrst i veoma širok osnov za razvoj na akademskom, ali i ličnom planu.

Moja Erasmus priča još uvijek traje. Danas sam na studiju u Londonu, a iduće godine ko zna gdje. Prilike su beskonačne, započnite i vi svoju priču!

Emina Krnjić

Univerzitet u Portu (Portugal)

Koliko nas ikad pomisli na posjetu u neke od tri Baltičke države pri planiranju bilo kakvog odmora/putovanja? Rijetko, ako i ikako! Upravo iz ovog razloga, kao i zbog nekih drugih preporuka, odlučio sam se prijaviti i provesti šest nezaboravnih mjeseci u Rigi, Latviji. Otišam sam tamo sa nekim predrasudama, ali se to jako brzo sve promijenilo. Upoznao sam predivnu raju tokom svog boravka u Rigi, naučio mnogo toga o drugim nacionalnostima i kulturama, te stekao i prijatelje za tako kratak period. Cimer mi je bio Meksikanac, družio sam se sa Njemcima, Francuzima, Turcima, Marokancima, Rusima, Uzbecima i sa još mnogo mnogo drugih studenata različitih nacionalnosti. Sam iznos stipendije je bez ikakvih problema pokrio sve troškove prilikom boravka u Rigi. Koordinatori i ostalo osoblje je bilo iznimno pristupačno i prijateljski nastrojeno sve vrijeme. Odnos sa profesorima je bio dosta opušten (što možda i nismo navikli na našim fakultetima), te je polaganje ispita daleko lakše nego „kod kuće“. Riga kao grad je bio savršen grad za razmjenu (partyja i izlazaka nikada nije falilo). Imao sam priliku, pored obilaska sve baltičke zemlje, obići i mnogo drugih država/gradova (Amsterdam, Brisel, Helsinki, Štokholm, Berlin, Prag, Beč), te da nisam bio lijen sigurno još njih nekoliko. Ukoliko se odlučite na mobilnost bilo gdje, sigurno se nećete pokajati jer ćete provesti bar 6 najboljih i najuzbudljivijih mjeseci tokom vašeg studija.

Tarik Omeragić

Tehnički univerzitet u Rigi (Latvija)

Studentska razmjena izvrsna je prilika studentima širom svijeta da upoznaju različite kulture, narode, ali isto tako da uče i rade s vrhunskim profesorima i naučnicima koji su u mom slučaju dali sve od sebe da me nauče i pokažu na kojem su nivou Prehrambene tehnologije u Turskoj. Komunikacija s domaćinima prije i za vrijeme razmjene bila je izvrsna, osjećala sam se kao kod kuće. Ovo je bilo jedno nezaboravno iskustvo u kojemu sam upoznala turski stil života, tradiciju, stekla nova prijateljstva i naučila mnogo toga od profesora koji su me kroz cijelo vrijeme trajanja razmjene držali doslovno kao kap vode na dlanu, naučila sam mnoge nove laboratorijske metode koje će mnogo pomoći u daljnjem radu i istraživačkom projektu moje doktorske teze. Sam grad je velik, moderan, čist s brojnim zanimljivim mjestima i destinacijama koje vrijedi posjetiti. Imala sam sreću da budem na 100-godišnjici obilježavanja postojanja Samsuna. Domaća ekipa, ESN porodica za društveni život se jako potrudila te organizirala brojna druženja, izlazaka, obilazaka raznih destinacija i par kratkih putovanja. Definitivno, najtoplije preporuke za Samsun i Ondokuz Mayis univerzitet!

Amna Bijedić

Ondokuz Mayis univerzitet (Turska)

Studentica sam treće godine Francuskog jezika na Filozofskom fakultetu. Gdje bi jedan student francuskog jezika mogao poželjeti da ode? U Francusku naravno, ali u Pariz, to je već nestvarno dobro! Posljednji semestar svog školovanja provodim na Univerzitetu Paris 8 i još uvijek čekam da se probudim iz ovog sna. Kada sam krenula u ovu avanturu, krenula sam sa namjerom da poboljšam svoje znanje francuskog jezika, ali mi niko nije mogao reći šta će sve da me zadesi u ovih pet mjeseci. Toliko divnih trenutaka, ljudi, profesora, studenata. A tek grad. Ulice Pariza su nešto nezamislivo, nešto što vas svaki dan sve više iznenađuje i ostavlja bez daha. Razdvojenost od porodice i prijatelja, nadoknadili su novi ljudi, nova porodica koju čine ljudi iz različitih zemalja svijeta. Pa tako imamo malu Ruskinju koja engleski govori italijanskim akcentom jer je pet mjeseci provela sa predivnim Italijanima koji su nas sve nasmijavali do suza. Imamo i malu Turkinju koja mijenja poslove ko čarape, a izdržava se i školuje sama od svoje 19-te godine. I mala Koreanka koja trenutno putuje svijetom, a jedva čeka da se vrati u svoju zemlju. Malu Evu iz Španije, duge crne kose koja je toliko slatka i čiji je smijeh je zarazan i nezaboravan. Tinu iz Gruzije za kojom sam sve suze ovog svijeta isplakala kad je odlazila iz doma. Preslatka djevojka koja stalno nešto uči i razmišlja. Svaka druga joj je: „Wait, I’m thinking!“ I na kraju moje cure iz Bosne koje su učinile da nikada ne budem sama i s kojima sam prošla cijeli ovaj proces i kojima sam neizmjerno zahvalna. I sve što na kraju ostaje su uspomene i želja da se vratim u ovaj isti dom, istu sobu, među iste ljude i bolje iskoristim svaki trenutak sa svima njima. Dio mene će zauvijek ostati ovdje, u ovom gradu, sa ovim divnim ljudima. Hvala Erasmus+!

Ines Brekalo

Univerzitet Pariz 8 (Francuska)

Studentica sam završne godine I ciklusa studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnosti naroda BiH. O Erasmus+ programu sam znala još i prije, međutim asistentica na fakultetu me motivirala da se angažiram i istražim ponuđene stipendije. Prijavila sam se i primljena sam na Univerzitet u Pečuju, u Mađarskoj, na Katedri za hrvatski jezik i književnost. Prijavila sam se iz znatiželje za novim izazovima, upoznavanjem s drugim načinom studiranja te željom za životom izvan zemlje. Dojmovi su pozitivni, štaviše zadovoljna sam što je moj prvi Erasmus bio u manjem gradu, gdje sam upoznala ljude širom svijeta, a ujedno i naučila osnove mađarskog jezika; tako i preporučujem svima da uče jezik zemlje u koju planiraju ići. U najljepšem periodu života, kada mladi trebaju da saznavaju i putuju, ovo je jedinstvena prilika koju niko ne treba propustiti. Obaveze na gostućujem univerzitetu su bile olakšavajuće i profesori su bili jako susretljivi. Također, mogućnost za putovanjima se nije propuštala i tako sam obišla većinu gradova u Evropi na što sam izričito sretna i ponosna. Smatram da je ovo eminentno iskustvo u životu. Erasmus pruža pojedincu da se oslobodi i otvori pred daljnim izazovima, rizikuje i proputuje te upozna druge kulture kroz sve to i sklopi prijateljstva koja ostavljaju najljepše uspomene za cijeli život. Do sljedećeg Erasmusa.

Nusrah Hadžić

Univerzitet u Pečuju (Mađarska)

Kada sam upisala master studij na germanistici, profesor je rekao da se obavezno prijavimo na Erasmus+ program za odlazak na studij u Berlin. Iako sam osoba koja ne voli nagle i velike promjene u životu, ipak sam se prijavila, jer sam smatrala da tamo mogu usavršiti njemački jezik i bolje upoznati njemačku kulturu i druge načine studiranja. Odlazak u Berlin je zaista jedno prelijepo iskustvo i sa sigurnošću mogu reći da su mi ta 4 mjeseca mobilnosti bila najljepši period u životu. Pored toga što sam upoznala nove prijatelje sa svih strana svijeta, što sam studirala na jednom od boljih Univerziteta u Berlinu, također sam postala snalažljivija i sigurnija u sebe. Iako su mi prvi dani u velikom i nepoznatom gradu  bili naporni, nakon kratkog vremena sam shvatila koliko lijepih dana i aktivnosti mi taj grad zapravo nudi. Odlazak na razmjenu je najbolja odluka koju sam donijela u toku svog studiranja i nadam se da će mi se ponovo pružiti prilika da studiram u drugoj državi.

Sabina Huskić

Humboldt Univerzitet u Berlinu (Njemačka)

Ponosna sam što mogu reći da je ovo treći univerzitet na kom boravim kao stipendistica Erasmus+ programa. Ovaj semestar provodim na Heidelberg Univerzitetu u Njemačkoj. Smatram da je važno dio studija provesti u inostranstvu, kako zbog benefita koje drugo univerziteti nude, tako i radi ličnog usavršavanja. Heidelberg je idealan grad za studente, što i ne čudi obzirom da je i dom upravo najstarijem univerzitetu na prostoru današnje Njemačke. Svjetske ranking list smještaju ovaj Univerzitet među nekoliko najboljih univerziteta u Evropi. Nisam htjela propustiti priliku da slušam predavanja na ovom univerzitetu, razmjenim mišljenja i iskustva sa profesorima i studentima širom svijeta. Mom pisanju master teze i pronalasku podataka ovdje, pomaže činjenica da je Heideleberg univerzitet poznat kao istraživački centar. Pored akademskog razvoja i sveukupnog dojma, imam priliku da budem aktivna i u drugim poljima. Počela sam volontirati u Migration Hub organizaciji, prvi put sam se oprobala u mačevanju, a svaki ponedjeljak idem na trening kajaka na rijeci Nekar. Dodatno olakšanje u mojoj svakodnevnici je i što je ovaj grad dosta prilagođen bicklistima, pa tako mogu do bilo koje tačke stići bez hodanja ili javnog prevoza. U pauzama između predavanja trudim se putovati i posjetiti svoje prijatelje širom Evrope, od kojih su većina oni koje sam upoznala na svojim prethodnim Erasmus+ razmjenama. Svojom kratkom pričom želim da motivišem studente Univerziteta u Sarajevu da se prijave na neki od Erasmus+ programa jer smatram da su iskustva koja ovaj program donosi od neprocjenjivog značaja za nas, ali i za naš Univerzitet i društvo u cjelini!

Lamija Balta

Univerzitetu u Heidelbergu (Njemačka)

Moja Erasmus priča počinje još prije nekoliko godina kada sam na prestižnom Medicinskom fakultetu u Beču upoznao par studenata medicine koji su bili dio ovog programa u Austriji. Do tog trenutka bio sam ubijeđen da je ovaj program onemogućen studentima medicine zbog ne poklapanja kurikuluma i toga što se na raznim univerzitetima isti predmeti na medicini slušaju na drugim godinama. Mogu Vam samo reći da sam bio u zabludi, te da iskustva i poznastva stečena na Medicinskom fakultetu u Marburgu su neprocjenjiva, te će mi uveliko pomoći u budućem radu kao ljekar. „Marburg nema univerzitet, Marburg je univerzitet“- bila je to prva rečenica koju sam čuo u ovom prekrasnom malom gradu u pokrajini Hessen Savezne Republike Njemačke. Već pri samom početku ovog programa, ured za međunarodnu saradnju se brine oko svih detalja vaše razmjene. (bookiranja doma, rješavanje zdravstvenog osiguranja, prijava prebivališta i upoznavanja sa drugim kolegama iz iste branše). Čak Vam je dodijeljen i tutor koji stoji uvijek na raspolaganju glede svih relevantnih pitanja ili nedoumica tokom svakodnevnice. Akademski aspekt života u ovoj pokrajni je nešto što će mi ostati u sjećanju do kraja života. Čitav grad je student-friendly zona tako da možete na bilo kojem računaru u gradu doći na svoj interface, imati pristup WLAN-u, imati pristup knjigama, materijalima i raznim drugim pomagalima koji olakšavaju proces učenja i shvatanja kompleksnosti vaše struke. Ako vam to nije dovoljno uvijek možete kontaktirati profesora ili pristupiti online sistemu vašeg fakulteta gdje postoje skice i sheme koje dodatno obrađuju isti problem. Na vama je samo da sjednete za najblizi računar ili da odete do najbliže biblioteke, te da se primite posla. Kao student medicine imao sam i mogućnost da učestvujem u raznim „Praktikum“-ima na klinici za Ginekologiju, Pedijatriju i Oftamologiju na kojim vježbate sve neophodne vještine koje su potrebne ljekaru. Najnovije metode su uvijek analizirane i upoređivane sa starim, te učite benefite i mane svih metoda kako po pacijenta tako i po zdravstveni sistem.
Da vas ne prepadam, Marburg nije samo mjesto gdje cete učiti danonoćno, već ćete imati dovoljno vremena i novca za obilazak mnogih destinacija. Kao prvo od regionalnih destinacija možete obići gotovo sve gradove (Kassel, Frankfurt, Heidelberg, Mainz, Gießen..) besplatno jer Vam pokrajina Hessen nudi besplatan javni prevoz uz vašu Semestertiket koju dobijate na početku razmjene. Ukoliko vam to nije dovoljno veliki broj niskobudžetnih kompanija sa aerodroma u Frankfurtu nudi povratne karte za druge destinacije u Evropi. Mislim da što se tiče putovanja, tu nećete biti deficitarni. Jedino što vam može nedostajati je vrijeme da sve vidite. Na kraju bih rekao da je odlazak na ovu razmjenu najbolja odluka koju sam donio u toku svog studiranja i nadam se da će mi se ponovo pružiti prilika da studiram u drugoj državi. Hvala Erasmus + i nadam se da neće dugo proći do idućeg puta.

Armin Šljivo

Phillips Univerzitet u Marburgu (Njemačka)

O Eramus+ programu sam saznao kroz redovne mailove od strane prodekana Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Prijavio sam se na ovu mobilnost u želji da iskusim život van Bosne i Hercegovine. Imao sam velika očekivanja kada sam se prijavio, a mogu slobodno reći da su ta očekivanja i više nego ispunjena, moj period razmjene je trebao trajati jedan semestar, ali kada se taj semestar približio kraju, nisam bio spreman da se oprostim od svih prijatelja, tako da sam uz pomoć prodekana sa svog fakulteta i ureda za međunarodnu saradnju na fakultetu u Lille-u produžio svoju razmjenu za dodatni semestar. Sam proces studiranja je dosta interaktivniji i zanimljiviji u odnosu na ono što sam navikao u Bosni, veći je akcenat na praktičan rad i osposobvljavanje studenata za buduću profesionalnu karijeru. Prednost grada kao što je Lille je njegova geografska lokacija i relativna blizina svim većim turističkim mjestima kao što su to: Paris, Amsterdam, Brisel, London. Što se tiče jezika u Francuskoj većina ljudi ili ne priča ili ne želi da priča englski, tako da sam bio primoran učiti jezik tokom studiranja, što je velika prednost. I naravno, Lille je grad sa preko 100 hiljada studenata iz cijelog svijeta, tako da sam kroz ovaj period stekao dosta prijatelja iz cijelog svijeta. Bez sumnje mogu reći da mi je ova mobilnost pružila usavršavanje za daljne “avanture” u životu nakon studija.

Kenan Vehabović

Katolički univerzitet u Lilleu (Francuska)

Zahvaljući raznim iskustvima mojih prijatelja, odlučila sam da se prijavim na Erasmus + program. Kroz Erasmus+ program dobila sam mogućnost da svo znanje i vještine koje sam stekla tokom prethodnih godina, sada primjenim i u praksi. Hiljadu pitanja u glavi (kako naći smještaj, kako se snaći u novom gradu, kako srediti sve papire), a nijednog odgovora. No, to je na kraju krajeva bio najmanji problem koliko god se na početku činilo stresno i strašno. Zadnji semestar master studija provela sam u istraživanju za magistarski rad, pri čemu sam na raspolaganju imala raznoliku i bogatu literaturu. Osim toga, svaki dan proveden u Rimu bio je otkriće sam po sebi. Imala sam priliku da na jednom mjestu upoznam toliko različitih kultura i da steknem prijatelja iz cijelog svijeta. Imala sam priliku da vidim i neke druge gradove Italije kao i druge države poput Malte, Portugala i Grčke. Zahvaljući ESN asocijaciji u Rimu koja se iz sedmice u sedmicu brinula da studentima uljepša boravak, imala sam priliku da učestvujem u raznim događajima i aktivnostima koje su organizovali.
Dragi moji studenti, ako ste spremni za jednu sasvim novu avanturu, nemojte oklijevati jer nemate šta izgubiti, a dobiti ćete mnogo toga što ćete pamtiti cijelog života!

Amina Čutura

La Sapienza Univerzitet u Rimu (Italija)

Moje ERASMUS+ iskustvo počinje prije tri godine kada sam provela jedan semestar na Univerzitetu Humboldt u Berlinu na odsjeku za Južnoslavenske jezike. Ovo je moj drugi studijski boravak u Njemačkoj i trenutno se nalazim u gradu Halleu nadomak Leipziga. Ne mogu dovoljno istaknuti koliko je važno za jednog studenta da vidi, upija i otkriva raznolikosti studentskog života van svoje zemlje. Grad Halle je u potpunosti prilagođen studentima. Za sve što želite vidjeti ili posjetiti plaćate umanjen iznos na pokaz vaše studentske kartice. Ukoliko se nađete u ovom gradu, ne propustite posjetiti muzej čokolade fabrike Halloren, rodnu kuću, sada muzej, kompozitora Georga Friedricha Händela, ali i muzej posvećen Beatlesima. Univerzitet posjeduje tri prostrana kampusa koji djeluju kao posebni kvartovi i unutar svakog kampusa nalazi se menza, biblioteka koja radi cijelu noć, te svaki od studentata ima vlastiti internet koji može koristiti u ovom prostoru. Kao i većina njemačkih univerziteta, tako i ovaj pruža široku lepezu studijskih programa. Trenutno pišem svoj drugi magistarski rad iz oblasti Italijanistike, a imala sam priliku da tokom semestra pohađam nastavu upravo iz tog jezika koju drže izvorni govornici. U samoj izradi rada pomaže činjenica da je literatura dostupna na svim jezicima i da su biblioteke skoro pa uvijek otvorene. Također, ESN asocijacija organizira Internacionalne večere gdje možete probati nacionalna jela iz različitih zemalja i poslušati prezentacije o istim koje pripreme vaše kolege internacionalni studenti. Za svakog studenta koji ovo čita i koji se boji odlaska van BiH – moram naglasiti da jednostavno nema šta izgubiti. Nakon svake studijske mobilnosti postajete zreliji, samostalniji i spremniji za nove izazove.

Dženana Uzunović

Univerzitet Martin-Luther Halle-Wittenberg (Njemačka)

Tijekom studiranja na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu često se moglo čuti o Finskoj kao o zemlji s jako dobrim obrazovnim sustavom te sam, negdje u dubini sebe, osjetio potrebu da bih volio upravo tamo studirati. Kako se javila moja želja, tako se otvorila i prilika na Sveučilištu Jyväskylä u Finskoj. Nisam se dugo premišljao, prijavio sam se i započeo jednu od najboljih životnih avantura. Početkom rujna, troje mojih kolega i ja smo bosansku adresu privremeno zamijenili onom sjevernijom, u gradu Jyväskylä u centralnoj Finskoj. Studirajući u finskom središtu za obrazovanje učitelja, uvidio sam da je njihovo obrazovanje zaista dobro te da  pruža nebrojene mogućnosti za učenike i studente. Svoj semestar sam proveo na Fakultetu za psihologiju i edukacijske znanosti te radeći praksu u sveučilišnom trening centru za učitelje.  Pored redovnih studentskih obveza, jedan od osobnih prioriteta je bio posjetiti neka od najljepših mjesta u Finskoj (i oko nje) te uživati u finskoj prirodi koja je specifična i jedinstvena. Finska pored savršenog iskustva studiranja pružila je i puno više, upoznavanje mladih iz cijelog svijeta i umrežavanje sa stručnjacima koji su jedni od najpoznatijih u svojim područjima.  Ovo iskustvo za mene je jedno od najbogatijih u dosadašnjem studiranju te vjerujem da je čvrsto oblikovalo moje vrijednosti  i utjecalo na nastojanja u budućnosti, kako osobna, tako i profesionalna.

Antonio Topalović

Jyväskylä Univerzitet (Finska)

Teško je napisati cijelo Erasmus iskustvo i moju priču od proteklih 5 mjeseci u samo nekoliko rečenica. Posljednji semestar na master studiju odlučila sam provesti u Italiji i njenom glavnom gradu Rimu. Budući da studiram Italijanski jezik i književnost, boravak u Italiji je za mene značio mnogo i u pogledu usavršavanja ovog jezika, kao i upoznavanja kulture koja me oduvijek fascinirala. Iako se na prvi pogled čini malo strašno upuštanje u nepoznato, novu sredinu, novi život, upravo to je prilika da živite život o kojem ste oduvijek maštali, kada je moguće apsolutno sve, uz samo malo hrabrosti i volje. Zahvaljujući Erasmus+ programu imala sam priliku da zaista proživim sve običaje italijanskog naroda o kojima sam prije toliko slušala, isprobam njihove specijalitete i svakodnevno istražujem ljepote Rima, ali i drugih gradova poput Napulja, Bolonje, Firence, Venecije, Ferare, Siene… Svaki dan je bio nova priča za sebe, snalaženje u raznim situacijama u novoj sredini, slušanje predavanja na prestižnom i jednom od najstarijih fakulteta Sapienzi, a najljepši dio su bila druženja za koje je bila zadužena Erasmus organizacija u Rimu gdje sam upoznala ljude iz cijelog svijeta. Na ovom nezaboravnom iskustvu sam naučila toliko puno o sebi, drugima, raznim kulturama, običajima, ali i životu općenito. Drago mi je što sam također imala priliku da drugim pričam o ljepotama naše zemlje i predstavim im našu tradiciju. Nakon Erasmusa ćete se sigurno vratiti drugačiji, bogatiji za nova saznanja, iskustva i priče. Zato bih preporučila svima da se prijave na Erasmus razmjene i iskoriste priliku da se upuste u nova iskustva i avanture, daleko od uobičajne svakodnevnice.

Nela Džomba

La Sapienza Univerzitet u Rimu (Italija)

Živiš život 23 godine, a ostavljaš ga 6 mjeseci. Živiš život 6 mjeseci i ostavljaš ga zauvijek. Koji je teži? Za mene nema sumnje da je drugo puno više teže, ali dok sam u inostranstvu, prilikom prve razmjene, pronašla sam hrabrost za koju nikada nisam znala da je imam. Otkrila sam da što sam dalje putovala od kuće, to sam više bila bliža sebi. Erasmus nije putovanje, nije odmor, to je drugi život, i dobila sam priliku da taj život proživim među nekim najneobičnijim ljudima iz cijelog svijeta i da dopustim da me inspirišu svaki dan. Biti student razmjene dopušta vam da se vaše srce podijeli na mnogo sitnih dijelova i pustite ih da budu odneseni u svaki kutak svijeta… i nadate se da će se jednog dana svi opet sresti. Sad kad sam pri kraju, stječem taj čudan osjećaj, kao da, kad se spremate napustiti mjesto, neće vam nedostajati samo ljudi koje volite i iskustva koja dijelite, nego će vam nedostajati i osoba koja ste sada, u ovo vrijeme i na ovom mjestu, jer više nikada nećete biti ovakvi. Nikad više nećete biti potpuni jer dio vašeg srca uvijek će biti negdje drugdje, a to je okrutna cijena koju plaćate zbog bogatstva voljenja i poznavanja ljudi na više mjesta, što je jednostavna suština razmjene Erasmus.

Ena Kapetanović

Univerzitet u Mariboru (Slovenija)

Za program mobilnosti sam saznala preko prijatelja sa fakulteta koji su uvijek sa oduševljenjem pričali o svojim iskustvima sa razmjene, pa sam se i ja na posljednjoj godini master programa odlučila prijaviti i sama proživjeti takvo iskustvo. Šest mjeseci provela sam u Njemačkoj, u malom univerzitetskom gradu Marburgu, koji me je očarao na prvi pogled. Sa dvorcem u centru, Marburg je zaista kao grad iz bajke u kojem sam ja svoju bajku proživjela. Iako se na prvi pogled čini zastrašujuće upustiti u novu, nepoznatu sredinu, upravo je to ono što ovaj program čini posebnim. Pri pronalasku smještaja, aplikaciji za vizu, kreiranju Learning agreement-a kao i sva druga pitanja vezana uz razmjenu, Ured za međunarodnu saradnju će vam uvijek pomoći. Život u drugoj državi, upoznavanje ljudi različitih kultura iz cijelog svijeta vas zaista čini bogatijim. Na Univerzitetu sam se susrela sa mnogo više praktičnih iskustava nego teorijskih, što mi je  pomoglo pri daljnjem razvoju mog profesionalnog usmjerenja.  Pored prilike da upoznate strani sistem studiranja, nove profesore i drugačiji pristup učenju, Univerzitet se potrudio da svojim studentima obezbijedi Semestertiket, koji vam omogućava putovanje u cijeloj Hessen regiji besplatno. Također, putovanja po cijeloj Evropi uz niskobudžetne letove će vam ovo iskustvo upotpuniti i učiniti još zanimljivijim. Nakon Erasmus iskustva u svakoj državi se mogu osjećati kao kod kuće. Odlazak na ovu razmjenu je najbolja odluka u togu mog studiranja i svakom bih je preporučila.

Taida Čingić

Phillips Univerzitet u Marburgu (Njemačka)