Šta uključuje Erasmus+ stipendija?

Svaka mobilnost kroz Erasmus+ program nudi mogućnost finansijske podrške u obliku stipendije za dnevne troškove i putne troškove. Tu finansijsku podršku isplaćuje inostrana institucija – domaćin (Univerzitet u Sarajevu ne vrši isplati stipendija). S obzirom da naš univerzitet ne upravlja finansijskim tokovima stipendije, mnoge troškove ćete unaprijed pokriti sami, a onda će vam biti refundirano po dolasku.

Broj mjeseciIznos stipendije po mjesecuPutni troškoviUkupno
Student3-5800-900€180-360€Broj mjeseci x iznos stipendije + putni troškovi
Broj danaIznos stipendije po danuPutni troškoviUkupno
Osoblje7140-180 €180-360€Broj dana x iznos stipendije + putni troškovi

Stipendija:

Kandidati, nominovani za mobilnost, će dobiti Erasmus+ grant kako bi pokrili troškove puta i boravka u toku trajanja mobilnosti. Iznos stipendije je drugačiji od zemlje do zemlje. Evropska Komisija je definisala tri grupe prema visini troškova života i time odredila iznose za mjesečnu stipendiju (za studente) odnosno dnevnice (za osoblje).

Stipendija za studente:*

Grupa 1: programske zemlje sa visokim troškovima životaDanska, Finska, Island, Irska, Luksemburg, Švedska, Lihtenštajn,  Norveška900 eura mjesečno
Grupa 2: programske zemlje sa srednjim troškovima životaAustrija, Belgija, Njemačka, Francuska, Italija, Grčka, Španija, Kipar, Nizozemska, Malta, Portugal850 eura mjesečno
Grupa 3: programske zemlje sa niskim troškovima životaBugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Latvija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Turska, Srbija800 eura mjesečno
* – studentska stipendija se obračunava prema broju mjeseci, odnosno prema broju dana koje student provodi u inostranstvu (npr. ako student boravi od 01.01. do 10.05., onda će dobiti stipendiju koja se računa 4 mjeseca + 10 dnevnica, a ne stipendiju za 5 mjeseci).

Stipendija* za osoblje:

Danska, Finska, Island, Irska, Luksemburg, Švedska, Lihtenštajn, Norveška180 eura dnevno
Austrija, Belgija, Njemačka, Francuska, Italija, Grčka, Španija, Kipar, Nizozemska, Malta, Portugal160 eura dnevno
Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Latvija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Turska, Srbija140 eura dnevno
* – Osoblje prima dnevnice
** – Konkursi najčešće nude opciju 7 dana mobilnosti (5 radnih dana + 2 dana putovanja). Moguće je da neke institucije koje su relativno blizu Sarajevu ponude mobilnost u trajanju od 6 dana (5 radnih i 1 dan putovanja).

Putni troškovi:

Putni troškovi su isti za sve stipendiste (studenti, nastavno/naučno i nenastavno osoblje) i pokriveni su do određenog iznosa, zavisno od udaljenosti od matične institucije do institucije domaćina.

Putni troškovi obično se uplaćuju zajedno sa stipendijom, što znači da sami kupujete putnu kartu (za avion, voz, autobus, brod), a onda vam se naknadno isplaćuje iznos. Ukoliko nije drugačije dogovoreno, kupovinu karata (putne troškove) također mogu obaviti institucije iz programskih zemalja te u tom slučaju ne primate naknadu za putne troškove u okviru vaše stipendije.

Napomena: nemojte ništa kupovati/rezervisati dok ne dobijete potvrdu da ste dobili stipendiju i da možete to uraditi.

Maksimalni putni troškovi su izračunati prema udaljenosti između dvije institucije, odnosno na osnovu kilometraže između Univerziteta u Sarajevu i visokoobrazovne institucije u programskoj zemlji, koristeći isključivo „distance calculator” kao jedini priznati izvor računice o udaljenosti u okviru Erasmus+ programa.

Napomena: za računanje kilometraže uzima se udaljenost od tačke A do tačke B u jednom smjeru (ne uzima se udaljenost u oba smjera)!

između 10 i 99 km:20 eura po učesniku
između 100 i 499 km:180 eura po učesniku
između 500 i 1999 km:275 eura po učesniku
između 2000 i 2999 km:360 eura po učesniku
između 3000 i 3999 km:530 eura po učesniku
između 4000 i 7999 km:820 eura po učesniku
8000 km i više:1.500 eura po učesniku
Napomena: bez obzira koliki su vaši putni troškovi do destinacije i nazad, pokriće se samo onaj iznos troškova zavisno od obraćunate udaljenosti naznačen u tabeli (iznad).

Školarina

S obzirom da Erasmus+ međunarodna kreditna mobilnost ne podrazumijeva stipendiju za cijeli studij, već boravak u trajanju 1-2 semestra, troškovi školarine za taj period je pokrivena ugovorom te studenti nisu u obavezi da je plaćaju. Manji troškovi kao što je registracija, upisnina, biblioteka i slično mogu biti naplaćeni.

Ostali troškovi koje možete imati, a ne ulaze u stipendiju

  • Troškovi osiguranja nisu uključeni u stipendiju i stipendista je dužan da se pobrine za te stavke u vlastitom aranžmanu. Osiguranje treba pokrivati minimalno: zdravstvenu njegu, te medicinski prevoz bolesne i povrijeđene osobe njihovoj matičnoj zemlji i ostalo. Ipak, manji broj EU univerziteta pokriva i te troškove osiguranja, te ukoliko postoji ta mogućnost, biti će naznačena u konkursu.
  • Troškovi vize također nisu uključeni u stipendiju te studenti ove troškove snose sami. Studenti koji su nosioci biometrijskih pasoša BiH moraju obezbijediti vizu prije odlaska na studij (vodite računa da ambasade nekih zemalja se ne nalaze u Bosni i Hercegovini). Dužni su obezbijediti vizu za zemlju u kojoj će studirati prije polaska te sa ambasadom te zemlje provjeriti koje su koraci prijavljivanja za vizu. Osoblje koje putuje na kraći period ne treba Schengen vizu ukoliko ima odgovarajući i važeći biometrijski pasoš. Nosioci EU pasoša, a koji su studenti odnosno zapslenici Univerziteta u Sarajevu ne trebaju pribavljati vizu.
  • Troškovi smještaja plaćaju se iz iznosa stipendije koji student odnosno nastavno/naučno i nenastavno osoblje primi kao mjesečni iznos (dnevnicu). Ipak, potrebno je provjeriti sa univerzitetom na koji se odlazi o ponudi smještaja (studentski domovi) jer neki od njih nude besplatan smještaj (ali mali broj) ili pomoć u nalaženju smještaja.