Šta uključuje Erasmus+ stipendija?

Do razmjene može doći ukoliko studenti, odnosno osoblje pronađu odgovarajuću studijsku oblast koju mogu pratiti i ostvariti potrebne rezultate prethodno dogovorene ugovorom o učenju, odnosno ugovorom o mobilnosti. U glavnom tekstu konkursa je dat link ili pregled studijske ponude koju trebate pregledati, kao i kontakt osoba sa partnerskog univerziteta za više informacija.

Svaku mobilnost koja bude odobrena prati i finansijska stipendija koju daje Evropska komisija preko inostranog univerziteta koji će vam biti domaćin (Univerzitet u Sarajevu ne vrši isplati stipendija).

Broj stipendija:

U tekstu konkursa je naglašeno koliko stipendija je dostupno. Ukoliko imamo informaciju, naznačiti ćemo i koliko je stipendija određeno za koju kategoriju studenata, odnosno osoblja.

Trajanje:

Studenti najčešće realizuju mobilnost u trajanju jedan semestar (4-5 mjeseci). Manji broj partnerskih univerziteta su dogovorili trajanje mobilnosti jednu (1) akademsku godinu.

Nastavno i nenastavno osoblje najčešće realizuje mobilnost u trajanju 7 dana (obaveznih 5 radnih i 1-2 dana za putovanje).

Iznos:

Iznosi stipendija su drugačiji od zemlje do zemlje zavisno od visine troškova života u toj zemlji i određeni su kroz Erasmus+ pravilnik. Stipendija uključuje mjesečni iznos (za studente) odnosno dnevnice (za osoblje) i putne troškove (ukupni iznos za oba smjera). Također, iznosi stipendija za studente i osoblje se razlikuju.

Iznos stipendija za studente se računa prema broju mjeseci koje će boraviti u inostranstvu, odnosno tačnije prema broju dana u mjesecu. Mjesečni iznosi stipendije za studente po državi su dati u sljedećoj tabeli:

Grupa 1: programske zemlje sa visokim troškovima životaDanska, Finska, Island, Irska, Luksemburg, Švedska, Velika Britanija, Lihtenštajn,  Norveška900 eura mjesečno
Grupa 2: programske zemlje sa srednjim troškovima životaAustrija, Belgija, Njemačka, Francuska, Italija, Grčka, Španija, Kipar, Nizozemska, Malta, Portugal850 eura mjesečno
Grupa 3: programske zemlje sa niskim troškovima životaBugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Latvija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Turska, Srbija800 eura mjesečno

Iznos stipendija za nastavno i nenastavno osoblje koje ide na mobilnost se računa prema broju dana, odnosno primaju dnevnice. Iznos dnevnica za osoblje je dato u sljedećoj tabeli:

Danska, Finska, Island, Irska, Luksemburg, Švedska, Velika Britanija, Lihtenštajn, Norveška180 eura dnevno
Austrija, Belgija, Njemačka, Francuska, Italija, Grčka, Španija, Kipar, Nizozemska, Malta, Portugal160 eura dnevno
Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Latvija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Turska, Srbija140 eura dnevno

Putni troškovi:

Putni troškovi su isti za sve stipendiste (studenti, nastavno i nenastavno osoblje) i pokriveni su do određenog iznosa, zavisno od udaljenosti od matične institucije do institucije domaćina.

Putni troškovi obično se uplaćuju zajedno sa stipendijom, što znači da sami kupujete putnu kartu (za avion, voz, autobus, brod), a onda vam se naknadno isplaćuje iznos. Ukoliko nije drugačije dogovoreno, kupovinu karata (putne troškove) također mogu obaviti institucije iz programskih zemalja te u tom slučaju ne primate naknadu za putne troškove u okviru vaše stipendije.

Maksimalni putni troškovi su izračunati prema udaljenosti između dvije institucije, odnosno na osnovu kilometraže između Univerziteta u Sarajevu i visokoobrazovne institucije u programskoj zemlji, koristeći isključivo „distance calculator” kao jedini priznati izvor računice o udaljenosti u okviru Erasmus+ programa.

Napomena: za računanje kilometraže uzima se udaljenost od tačke A do tačke B u jednom smjeru (ne uzima se udaljenost u oba smjera)!

između 10 i 99 km:20 eura po učesniku
između 100 i 499 km:180 eura po učesniku
između 500 i 1999 km:275 eura po učesniku
između 2000 i 2999 km:360 eura po učesniku
između 3000 i 3999 km:530 eura po učesniku
između 4000 i 7999 km:820 eura po učesniku
8000 km i više:1.500 eura po učesniku

S obzirom da Erasmus+ međunarodna kreditna mobilnost ne podrazumijeva stipendiju za cijeli studij, već boravak u trajanju 1-2 semestra, troškovi školarine za taj period je pokrivena ugovorom te studenti nisu u obavezi da je plaćaju. Manji troškovi kao što je registracija, upisnina, biblioteka i slično mogu biti naplaćeni.

OSTALI TROŠKOVI KOJI NE ULAZE U STIPENDIJU

Troškovi osiguranja nisu uključeni u stipendiju i stipendista je dužan da se pobrine za te stavke u vlastitom aranžmanu. Osiguranje treba pokrivati minimalno: zdravstvenu njegu, te medicinski prevoz bolesne i povrijeđene osobe njihovoj matičnoj zemlji i ostalo. Ipak, neki EU univerziteti pokrivaju i troškove osiguranja, te ukoliko postoji ta mogućnost, biti će naznačena u konkursu.

Troškovi vize također nisu uključeni u stipendiju te studenti ove troškove snose sami. Studenti koji su nosioci biometrijskih pasoša BiH moraju obezbijediti vizu prije odlaska na studij (vodite računa da ambasade nekih zemalja se ne nalaze u Bosni i Hercegovini). Dužni su obezbijediti vizu za zemlju u kojoj će studirati prije polaska te sa ambasadom te zemlje provjeriti koje su koraci prijavljivanja za vizu. Osoblje koje putuje na kraći period ne treba Schengen vizu ukoliko ima odgovarajući i važeći biometrijski pasoš. Svakako odlaskom u zemlje kao što su Velika Britanija i Irska obligatorno je i dobijanje vize (ukoliko imate samo bh. biometrijski pasoš).

Troškovi smještaja plaćaju se iz iznosa stipendije koji student odnosno nastavno i nenastavno osoblje primi kao mjesečni iznos (dnevnicu). Ipak, potrebno je provjeriti sa univerzitetom na koji se odlazi o ponudi smještaja (studentski domovi) jer neki od njih nude besplatan smještaj (ali mali broj) ili pomoć u nalaženju smještaja.