Dan dobrodošlice za gostujuće studente na Univerzitetu u Sarajevu

Nakon suspenzije mobilnosti (odlazne i dolazne) u zimskom semestru 2020/2021. godine zbog pandemije korona virusa i nepostojanja povoljnih epidemioloških uslova za normalno putovanje, boravak i odvijanje nastave, Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu (u saradnji sa prodekanima i koordinatorima za međunarodnu saradnju članica univerziteta) je tokom zimskog semestra otvorila niz konkursa za obostranu mobilnost, te organizovala prijem inostranih studenata na ljetni semestar 2020/2021. godine.

Približno 150 studenata Univerziteta u Sarajevu je dobilo priliku da naredni semestar boravi u inostranstvu, s tim da dosta njih razmatra otkazivanje zbog trenutne situacije sa pandemijom, odnosno tzv. lock-downom u većini evropskih zemalja. Kada su u pitanju inostrani gostujući studenti na Univerzitetu u Sarajevu, dosta manji (ali nimalo nebitan) broj nam dolazi – njih 15 u narednom semestru.

Tim povodom, održan je Dan dobrošlice za naše strane studente koji će ljetni semestar 2020/2021. godine provesti na našem univerzitetu, najviše preko programa Erasmus+. Studenti dolaze iz Francuske, Italije, Austrije, Poljske, Njemačke, Češke Republike, Estonije i Španije.

Zbog epidemioloških uslova, Dan dobrodošlice je održan online, gdje je studentima predstavljen Univerzitet u Sarajevu, grad Sarajevo, te pružene akademske i praktične informacije koje će im koristiti za brže i bolje snalaženje u gradu. U saradnji sa Erasmus Student Network studentskom asocijacijom omogućili smo im “uparivanje” sa lokalnim studentima kako bi im se olakšao boravak i pružanje informacija o životu u Sarajevu.

Pored uspješno ugovorenih predmeta i aktivnosti koje će pratiti/raditi u narednim mjesecima na našem univerzitetu, gostujućim studentima veliku prednost boravka ovdje predstavlja i činjenica da je Sarajevo (a i cijela Bosna i Hercegovina) trenutno u pogodnoj situaciji kada je u pitanju pandemija korona virusa, gdje zbog manjeg broja oboljelih nisu uvedene posebne mjere u odnosu na ostale zemlje u regionu i Evropi gdje je onemogućen svakodnevni normalni život kroz tzv. lock-down.

Strani gostujući studenti će boraviti do jula 2021. godine kada oficijelno i završavaju sa nastavnim obavezama, a mi se nadamo da će u tom periodu ostvariti pozitivne rezultate i doživiti barem pola od one mobilnosti u Sarajevu i BiH što su nekadašnji gostujući studenti imali prije pandemije.