Uspješno realizirana šesta „Međunarodna sedmica obuke osoblja“

Na Univerzitetu u Sarajevu je od 11. do 15. oktobra 2021. godine održana šesta „Međunarodna sedmica obuke osoblja“ (Staff week). Riječ je o petodnevnom događaju koji je uključivao seminare, radionice, prezentacije ali i aktivno učešće međunarodnih partnera u predstavljanju svojih institucija, studijskih ponuda, kao i rada na implementaciji Erasmus+ programa. Ovu sedmicu ujedno su pratile društvene i kulturne aktivnosti. Održana Sedmica obuke osoblja bila je prilika i za predstavljanje i umrežavanje partnera, akademika, studenata i službenika ureda za međunarodnu saradnju.

Učesnici šeste Međunarodne sedmice obuke osoblja su došli sa sljedećih institucija: Univerzitet primijenjenih nauka Burgenland (Austrija), Katolički univerzitet u Lilu (Francuska), Vytautas Magnus Univerzitet (Litvanija), Univerzitet u Evori (Portugal), Politehnički institut Portalegre (Portugal), Univerzitet Santiago de Compostela (Španija), Katolički univerzitet u Valensiji (Španija).

Prvog dana šeste Međunarodne sedmice obuke osoblja fokus je bio na predstavljanju Univerziteta u Sarajevu – njegove historije, osnivanja, organizacije i članica, kao i ponude studijskih programa. Nakon toga, naši gosti su kroz organizovanu turu obišli centralni dio Sarajeva te saznali više o našem gradu.

Drugi dan je posvećen predstavljanju naših partnera, odnosno prezentiranju institucija sa kojih dolaze, a zatim je uslijedilo umrežavanje sa osobljem sa Univerziteta u Sarajevu s ciljem upoznavanja, predstavljanja ideja i potencijalnih projektnih prijedloga s ciljem započinjanja zajedničkih prijava na različite fondove. Navečer je organizovana i večera za naše goste u cilju relaksiranijeg razgovora i druženja.

Trećeg dana, Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je predstavila svoj rad i implementaciju Erasmus+ KA107 aktivnosti – međunarodna kreditna mobilnost. Kroz predstavljanje aktivnosti, statističkih podataka, te svakodnevnih aktivnosti oko međunarodne mobilnosti naši gosti su mogli više saznati o radu Službe, kao i izazovima sa kojima se susreće. Otvorena je i diskusija o mogućnostima napredovanja i poboljšanja ponude, naročito oko brige o stranim studentima, te kvalitetnije ponude vannastavnih aktivnosti. Na red je došao i Francuski institut u BiH – naši partneri u organizaciji ove sedmice obuke. Ovaj institut je prezentirao uspješnu saradnju sa Univerzitetom u Sarajevu, kao i višegodišnje uvezivanje našeg univerziteta (i ostalih visokoobrazovnih institucija u BiH) sa visokoobrazovnim institucijama iz Francuske. Nakon predavanja organizovana je i posjeta nekim od najljepših zgrada Univerziteta u Sarajevu, koje su svojom ljepotom i hronologijom stvaranja i trajanja ostavile bez riječi ne samo strano, već i lokalno osoblje.

Četvrtog dana, za učesnike Međunarodne sedmice obuke osoblja organizovano je putovanje u Mostar, gdje su učestvovali u međunarodnom danu kojeg je organizovao Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru s ciljem predstavljanja Erasmus+ programa tamošnjem lokalnom i stranom osoblju i studentima. Pored prestavljanja Ureda za međunarodnu saradnju Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te iskustava dolaznih i odlaznih studenata, Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je također predstavila svoje aktivnosti što je dovelo do interesa za uvezivanje stranih studenata ova dva grada i organizovanju zajedničkih aktivnosti. Neozabilazna je bila posjeta i starom gradu, kao i vođenje od strane profesionalnog vodiča do Starog mosta.

Posljedni dan ostavljen je za sumiranje predstavljenih informacija, zaključaka i impresija. Učesnicima su podijeljeni certifikati za uspješno učešće u šestoj Međunarodnoj sedmici obuke za osoblje.

Gallery