MEĐUNARODNA

Međunarodna saradnja Univerziteta u Sarajevu (UNSA) već tradicionalno bilježi značajne rezultate na polju internacionalizacije koja je u novije vrijeme dobila još značajnije dimenzije i sadržaje.

Prvi međunarodni sporazum (potpisan 23. oktobra 1965. godine sa Univerzitetom “Ernst Moritz Arndt” u Greifswaldu u Njemačkoj, na inicijativu našeg univerziteta) predstavljao je refleksiju stvarne odanosti rukovodstva i kamen temeljac ovakvom pristupu razvoja Univerziteta.

Misija UNSA je izgradnja reputacije fleksibilnog, kreativnog i nadasve pouzdanog partnera te zauzimanje vidljivog i zasluženog mjesta na regionalnoj, evropskoj i svjetskoj akademskoj sceni. U tom smjeru Služba za međunarodnu saradnju čini velike napore kako bi UNSA bila što aktivnija u svim programima mobilnosti Evropske komisije, ali i u bi/multilateralnim programima koje nude vlade značajnog broja zemalja.

Misija međunarodne saradnje je jačanje internacionalizacije Univerziteta u Sarajevu predstavljanjem ove institucije kao savremenog univerziteta evropskog kvaliteta.

Naša vizija se ogleda kroz jačanje liderstva u oblasti međunarodne saradnje. Sa preko 400 sporazuma o saradnji (bilateralnih ili kroz program/projekat) sa univerzitetima širom svijeta i članstvom u nekoliko značajnih međunarodnih organizacija i mreža očekujemo da će se intenzivirati mobilnost koja će omogućiti našim studentima, nastavnicima i saradnicima da iskažu svoje kvalitete na međunarodnom planu, ali i da se usavrše kroz takve kontakte.

S ponosom možemo istaći da su kvalitet, kooperativnost, istrajnost i inovativnost Službe za međunarodnu saradnju i oficijelno prepoznati u okviru izvještaja o glavnim dostignućima Erasmus Mundus Action 2 (2010-2018) programa koji je pripremljen od Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu politiku i kulturu (EACEA).

Posebno treba spomenuti i Međunarodnu sedmicu obuke osoblja (staff week) koja okuplja predstavnike inostranih partnerskih institucija i kreira raznolik program predavanja, radionica, prezentacija, networkinga te kulturnih i kulinarskih aktivnosti gdje se, pored studijske ponude i internacionalizacije UNSA predstavlja i grad Sarajevo kao odličan domaćin inostranim studentima, nastavnom i nenastavno osoblju.

UNSA je aktivan u 20 različitih međunarodnih asocijacija i rektorskih konferencija.

Sajam stipendija, sa preko 50 izlagača godišnje, domaćin je svake godine za nekoliko hiljada posjetilaca, najviše studenata iz Bosne iHercegovine. Ovaj jedinstveni događaj u našoj zemlji okuplja mnoge javne i privatne institucije (ambasade, univerzitete, vladine i nevladine organizacije, studentske asocijacije) koji nude finansijsku ili drugu vrstu podrške za studiranje i obrazovanje u BiH i inostranstvu.

Međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu čine: